UmeåLätt molnighet

Umeå Tidning

Tantteatern vill ge plats för kvinnligt uttryck

– Varje stadsdel borde ha en egen kvartersteater.
Det säger skådespelaren Kajsa Reicke som, tillsammans med kollegan Karin Larson, driver Tantteatern på Haga – där det i dagarna stundar premiär för en nyskriven pjäs av och med amatörteatergruppen Torsdagsdamerna.

Kultur & Nöje · Publicerad 15:10, 23 maj 2018

Förberedelserna för föreställningen »De gamla döttrarna – en svart saga om makt« har pågått i under två terminer och när Umeå tidning en torsdagseftermiddag besöker Tantteatern har repetitionerna intensifierats inför premiären.

Tre rader med stolar står uppställda i den långsmala lilla lokalen och tanken är att publiken ska sitta längs med väggarna. I mitten kommer kvinnorna i teatergruppen Torsdagsdamerna att gestalta berättelsen om Maman som håller sina döttrar i ett järngrepp och förvägrar dem livet genom att behandla dem som barn. I syskonskaran finns både undergivna och upproriska systrar.

Rollen som Maman görs av Karin Larson, medgrundare till Tantteatern och den enda på scen som är skådespelare till yrket. Resterande sju i ensemblen är amatörer, som alla hittat ett forum där de kan få utlopp för sin kreativitet och sitt skådespelarintresse.

En efter en droppar de in på teatern och går ned till källarvåningen för att byta om till scenkläder. Inga-Lena Berg är först på plats den här eftermiddagen och hinner dricka en kopp kaffe innan repetitionerna ska börja. Hon berättar att hon aldrig tidigare hade stått på en scen innan hon hittade till Torsdagsdamerna för två år sedan.

– Jag såg på en anslagstavla att det fanns en teatergrupp och tänkte i mitt stilla sinne att när jag var liten tyckte folk att jag var duktig på att hitta på saker. Det var dags att ta tag i den där tråden som försvunnit och försöka ta tillbaka den på något sätt, säger Inga-Lena.

– Jag har ett ensamjobb och det här att vara i en grupp är någonting som utmanar mig, förklarar hon.

Kajsa Reicke, som står för idé och regi till »De gamla döttrarna«, tycker att amatörgruppen är sammansvetsad på ett fint sätt fastän alla deltagarna är väldigt olika varandra.

– När vi skapade Tantteatern hade vi som mål att utrymme skulle upplåtas till kvinnor som ville uttrycka sig, förklarar hon. Det är väldigt speciellt att jobba med människor som går på ren och skär lust. Vi har väl vuxit några centimeter allihop.

Pjäsen är skriven utifrån en idé som Kajsa haft, men det är en av Torsdagsdamerna – Ulrica Breitenau – som skrivit manus.

– Jag tycker att det roligaste är att skriva. I skrivandet finns inga begränsningar och man kan göra precis vad man vill, säger Ulrica Breitenau, som varit med i gruppen i fyra år.

– Det är verkligen jättehäftigt att få komma hit en gång i veckan och komma undan verkligheten ett par timmar. Här få man hitta på vad man vill och ingenting är fel. Det är som att lära sig leka igen och det är härligt, säger hon.

»De gamla döttrarna« har premiär på Tantteatern nu på fredag, den 25 maj, och spelas även där den 27 maj, 1 juni och 3 juni. På Ögonblicksteatern spelas pjäsen den 7 juni.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...