Umeå-17°Molnigt

Umeå Tidning

Mästerbotten till Väven igen efter fjolårets succé

Hiphopfestivalen som började som ett test förra året har växt sig större inför den kommande helgen.
Kollektiven Random Bastards och Hoopdiggas bjuder tillsammans med Tiljan AB och Umeå kommun in till två kvällar på Väven med bland annat konserter och workshops.

Kultur & Nöje · Publicerad 07:15, 25 apr 2018

Förra året drog festivalen Mästerbotten fullt hus i Väven när den anordnades för första gången. Speciellt för i år är att festen den här gången är uppdelad på två kvällar. På fredagen tillägnas den ungdomar upp till 18 år och på lördagen alla över 18 år.

– Förra året var festivalen bara en kväll, och för att inte bryta mot alkoholregler kunde vi inte ha ungdomarna i samma rum som där alkohol skulle förekomma. Då fick ungdomarna vara på balkongen och resterande på parketten, men nu kommer ungdomarna ha tillgång till hela stället på sin kväll, berättar Shauna Adams, programproducent inom kultur på Umeå kommun.

R&B-artisten Fricky, Erik Friman, som tillsammans med resten av gänget från Random Bastards och Hoopdiggas är med och arrangerar festen i Väven, berättar att det känns väldigt familjärt och roligt att göra det tillsammans med sina bästa vänner.

– Det var sjukt bra förra året! Det kändes som att vi fick ett speciellt band med publiken apropå att det var på hemmaplan. Och det var en helt sjuk känsla att spela inför ett slutsålt Väven i Umeå, säger Fricky.

Inför helgens festligheter har ungdomar fått ansöka om att vara med på en workshopvecka under handledning av artisterna Cleo och Broder John.

– Där får de lära sig grunderna i att rappa och samtidigt hitta nya sätt att våga uttrycka sig på. Det är ofta väldigt läskigt första timmen för många men sedan brukar det släppa. Cleo och Broder John kommer ha huvudansvaret så jag är då inte orolig. Tillsammans kommer de och kidsen sätta ihop en show som de sedan kommer få framföra som förband till hela Mästerbotten, säger Fricky.

För ungefär en månad sedan släppte Fricky sin debut-EP, en skiva som spelades in delvis i Umeå.

Hur har skivan mottagits?

– Överdrivet och förvånansvärt bra. Skivan låg femma på Sveriges topplista för album efter första veckan och det utan att ha släppt med ett stort skivbolag med en massa pengar i ryggen. Jag är sjukt stolt!

Fricky berättar att Random Bastards släppt flera nya låtar under den så kallade Storspovsmånaden i april som alla kommer att premiärspelas till helgen den 27–28 april, då Mästerbottenfestivalen anordnas för andra gången.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...