Umeå-4°Molnigt

Umeå Tidning

Humlan kulturförening har bland annat arrangerat inomhusfestivalen Umeå open, som nu läggs ned i och med föreningens konkurs. Foto: Anna Bergman/arkiv

Festival försvinner när förening går i konkurs

Humlan kulturförening har gått i konkurs, efter nästan 40 år av kulturarrangemang i Umeå.
– Det är flera saker som varit kämpiga, säger Nils Andrén, producent på Humlan.

Kultur & Nöje · Publicerad 07:00, 05 sep 2018

Kulturföreningen flaggade redan i maj för att de befann sig i en akut ekonomisk kris. De vädjade därför om ekonomiskt stöd från kulturnämnden vid Umeå kommun. När kulturnämnden i förra veckan sköt upp frågan till sitt sammanträde i slutet av september beslutade föreningen att begära sig i konkurs.

– Vi sitter med skulder som vi var tvungen att göra något åt nu, säger Nils Andrén.

Han berättar att det ekonomiska nödläget byggts upp under lång tid.

– Det är flera saker som varit kämpiga. Vi har gjort några felsatsningar och haft en hög personalomsättning.

Tomas Wennström (S), ordförande för kulturnämnden, säger att de behöver mer tid för att eventuellt kunna omfördela stödet i sin budget.

– Om det är som de säger, att de haft problem i flera år, varför har de inte kommit till oss tidigare? Jag skulle säga att det här nästan är oansvarigt. De här pengarna är ingenting man snyter ur näsan, de måste tas någon annanstans ifrån och det är inget enkelt beslut, säger Wennström.

Nils Andrén vill vara försiktig i att bemöta Tomas Wennström kritik, men säger:

– Det är väl alldeles uppenbart att man misskött något om man går i konkurs, men vi har alltid gjort saker för att komma på bättre köl och vi har varit öppna med hur läget är, säger Andrén.

En konsekvens av att Humlan lägger ner är att festivalen Umeå open, som kulturföreningen arrangerat sedan år 1998, också går i graven. Nils Andrén ser konkursen som en förlust för Umeås kulturliv generellt.

– Jag tror det blir ett betydligt fattigare utbud nu och möjligheterna att vara med och skapa kultur blir mindre, säger han.

De här pengarna är ingenting man snyter ur näsan

Tomas Wennström (S), kulturnämndens ordförande

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...