Umeå-4°Molnigt

Umeå Tidning

Välkommen till framtiden Suspiria

Krönikor · Publicerad 07:00, 24 okt 2018

Det var bättre väder förr i tiden – eller om man ska tro filmvärlden var det i alla fall bättre filmer då. Det är ingen hemlighet att nyinspelningar och uppföljare är en av huvudfårorna i dagens Hollywood men att 1970-talets skräckfilm visar sig vara the shit är lite nyhet för mig.

Åtminstone en retoriskt nyhet. Det har ju ända sedan Motorsågsmassakerns tid 1974 varit en slags standard. Men som det ser ut nu på bio höjs snäppet av nostalgin en nivå – eller utvidgas till en annan slags film.

Att »Halloween« går upp på bio är såklart inget märkligt. Filmserien har återvänt fler gånger än jag orkar räkna och även om Rob Zombies versioner var hyggliga hantverk som tog Mike Myers till helt andra platser verkar det vara dags att gå tillbaka till rötterna. Inte minst tydligt genom att regissören till originalfilmen från 1978 varit med och skrivit soundtracket till den här, men framför allt att Laurie återigen är tillbaka (för sista gången – som Jamie Lee Curtis uttryckt sig om rollen ungefär sedan tvåan från 1981). Det här snart halvsekelslånga syskonbråket lär ju ta slut någon gång i alla fall.

Betydligt märkligare, även om det varit på gång i över tio år, är nyinspelningen av Dario Argentos klassiker »Suspiria«. Av många, inklusive mig själv när jag genom åren blivit intervjuad om skräckfilmer, utsedd till en av världens bästa skräckfilmer är det ändå en så pass udda film att den omöjligt kan göras om utan att folk rynkar på pannan. Argento själv vägrade länge ge bort några rättigheter för en nyinspelning. Men han behövde väl också pengar någon gång – han var annars bra på att dra in pengar till sina filmer som när han gjorde en reklamfilm för Fiat för att kunna utveckla en särskild kamerarigg till filmen »Opera« (1987).

Men »Suspiria« på bio alltså? Och Umeå Europeiska filmfestival visar originalet under höstens festival. Det är märkligt att en film som hyllats så oändligt och ändå setts av så relativt få plötsligt blir allmängods. Jag hoppas att de som ser den nya filmen backtrackar till originalet också. En film gjord på känsla och mardrömmar – och därför också bär mardrömmens irrationella logik. Något som får filmtittare i dag att dra öronen åt sig. För film gjord på känsla framför Hollywooddramaturgi hör inte till vanligheterna. Med det sagt välkomnar jag »Suspiria« in i framtiden – där den hör hemma som en evig 1970-talsklassiker på samma villkor som »Gudfadern«, »Exorcisten« och »Blåsningen«.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...