Umeå-6°Molnigt

Umeå Tidning

Att ställa frågor är en bortglömd konstform

Krönikor · Publicerad 07:00, 13 jun 2018

Den första kurslitteratur jag läste under min journalistutbildning var boken Intervjuteknik av Björn Häger. Trots att det till hösten är tio år sedan jag plöjde den som jag sedan aldrig plöjde kurslitteratur igen minns jag de flesta av Hägers tips glasklart: Ställ öppna frågor, undvik laddade ord, räds inte tystnaden, vet du inte vad du ska fråga funkar det alltid att fråga »hur?«
Jag blev knappast någon ny intervjuguru i klass med John Sawatsky av att läsa nämnda bok, men den har nog varit en bidragande orsak till att jag kan hanka mig fram i jobbet.

På sistone har jag funderat över om det kanske är dags att göra en ny take på Intervjuteknik, anpassad till samtiden och en bredare målgrupp. I stället för att handla om hur man blir bättre på att ställa frågor skulle den kunna vara en pedagogisk handbok över hur man ens ställer frågor. Oräkneliga är nämligen de tillfällen där jag hamnat i konversationer som utmynnat i att jag, i strävan efter en social bekvämlighet, ställt tusen frågor och inte fått en enda tillbaka. Det spelar ingen roll om det varit släktträffar, bröllopsmiddagar, dejter eller spontana möten i mataffären – situationen har återupprepat sig.
Även om det kan kännas som en maktfaktor att lämna ett mänskligt möte med information om den andras livssituation och förehavande utan att den vet ett skvatt om mig vore det kul att emellanåt känna sig lite… Intressant?
Att personer jag möter inte undrar något om mig kan ju förstås bottna i att jag uppfattas som otroligt trist, men jag väljer ändå att tolka detta som att fråga är en bortglömd konstform. En konstform som det är hög tid att väcka liv i.

Till veckans tidning har jag och mina arbetskompisar lyckligtvis både träffat intressanta personer och lyckats pressa ur oss några frågor till dem. Ni får bland annat möta Niklas Henriksson som berättar om hur han ska cykla 30 mil jättefort i helgen, Nancy Bladfält och Emma Korsárs som pratar om hur de inreder offentliga byggnader på ett snyggt och funktionellt sätt och Claes Månsson som är med i nya Lorry-filmen.
Hur bra?

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...