Umeå-4°Molnigt

Umeå Tidning

Nya världens bästa Pinot noir

Krönikor · Publicerad 07:00, 05 sep 2018

Av alla vinregioner på Nya Zeeland är det bara en som inte ligger längst kusten och därmed inte avnjuter ett havsklimat. Den regionen är Central Otago på Sydön. Klimatet samt regionens inriktning på rött vin är två anledningar till att Central Otago är så omtyckt.

Nya Zeeland är främst känt för sina aromatiska vita viner på druvan Sauvignon blanc, men det är inte det enda som tillverkas här. I regionen Central Otago är man i stället inriktad på lätt, rött vin av druvan Pinot noir. Faktum är att regionen tillverkar runt 70 procent Pinot noir. Druvan har sin hemvist i den franska regionen Bourgogne, men den trivs lika bra i Central Otago tack vare det kontinentala klimatet som finns här på grund av en bergskedja som skyddar regionen från kustens vindar och regn.

För att göra Central Otago mer speciellt är det även världens sydligaste vinregion på 45:e parallellen. Druvorna här odlas på en lite högre höjd och med hjälp av solen mognar de röda druvorna ordentligt. Vinerna är numera några av de bästa världen över när man pratar om Pinot noir.

Även om Sauvignon blanc fortfarande är landets främsta druva går det att hitta Pinot noir i några olika områden. Regionerna Marlborough och Martinborough gör generellt sätt en lättare stil av vin med mer fruktighet, medan Central Otago gör lite fylligare och kryddigare vin. En stor fördel med Pinot noir från Nya Zeeland är också priset, här kostar ett riktigt bra vin inte ens i närheten av den summa man skulle behöva betala i Bourgogne. Väl värt att prova med andra ord!

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...