Umeå-4°Molnigt

Umeå Tidning

Krönikebyline Sara Lundvall. Foto: Johan Engman

Nu fyller den svenska semestern 80 år

Krönikor · Publicerad 07:00, 27 jun 2018

Att ha semester är någonting vi många gånger tar för givet, men traditionen – eller rätten – att vara ledig ett antal sammanhängande veckor under sommaren är trots allt relativt ny. Den svenska semestern fyller 80 år i år, det var 1938 som den lagstadgades och alla arbetare fick rätt till två veckors betald semester per år.

Eftersom jag nu inleder min efterlängtade semester med ryggskott och förkylning är jag tacksam över att det år 2018 rör sig om fler veckors ledighet än bara två. Att i sakta mak tvingas vandra omkring som en fällkniv har den senaste veckan gjort framför allt fotograferande till en extra utmanande arbetsuppgift. Dessutom har ryggskottet definitivt saboterat min löpträning, vilken jag hade planerat att börja intensifiera.

Jag hoppas nu, som så många andra, få tillfälle att vila upp mig och komma igen, starkare och snabbare än aldrig förr.

Den tidning du nu håller i din hand är vad vi här på redaktionen brukar kalla för »sommarnumret«. Förutom att vi berättar om gårdsbutikernas frammarsch i Umeåområdet, satsningen på nya färjan och åtgärdsplaner för buller, så har vi laddat tidningen med reportage, boktips för hängmattan, dryckesförslag till sommarens läckerheter och lokala cykelprofilers smultronställen. Och mycket mer.

Förhoppningsvis är det läsning som kommer att räcka länge eftersom vi nu gör ett utgivningsuppehåll under ett antal veckor.

Ordet semester betyder visserligen sex månader (kommer från latinet och är orsaken till att semester betyder termin i många länder) men så länge tänker vi på redaktionen inte vara lediga, utan planerar för att nästa nummer av Umeå tidning ska landa i era brevlådor redan den 8 augusti. Till dess önskar vi alla läsare en skön sommar.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...