Umeå-6°Molnigt

Umeå Tidning

Norlin på Norrlandsoperan – de fysiska reaktionernas konsert

Krönikor · Publicerad 07:00, 23 maj 2018

Jag tillhör den priviligierade skaran som fick se Annika Norlins och Norrlandsoperans symfoniorkesters gemensamma konsert förra veckan. Det var en speciell upplevelse att höra Norlins underfundiga betraktelser till låttexter ackompanjeras av en mäktig symfoniorkester och de fysiska reaktionerna avlöste varandra under konsertens gång. När jag inte satt med ett obscent brett leende på läpparna svalde jag gråtklumpen i halsen, hade hakan i nyckelbenshöjd eller kände rysningar längs nacken. Och gåshuden – ja, den infann sig alltför jämnan.

Jag hann till och med få ett skrattanfall när mitt sällskap gjorde spaningen att bastubaisten som ensam spelade Highschool stalker såg ut att ha på sig en lustig hatt, tack vare notställets placering (ni som var där kanske fattar).

Att musik väcker känslor olikt något annat bevisas ständigt. Inte minst har vi fått se prov på det här i Umeå den senaste veckan efter att det blivit känt att skivbutiken Burmans hotats av konkurs.

Som den aningslösa Spotifyspoling jag är tänkte jag spontant att det var lite märkligt att det skulle hållas stödgala för en butik. Men så dök min skivsamlande brorsa upp för mitt inre och den genuina glädje han uppvisar över att hitta en särskild vinyl bland backarna är svår att ifrågasätta. Många tycks känna detsamma för den fysiska musikens varande och slöt upp bakom skivbutiken. Så efter flera donationer, skivköp och spelningar på Burmans förra veckan var konkurshotet avvärjt i måndags. En rörande vändning, även för en streamingtjänstanvändare.

Och på tal om musik och känslor: I veckans tidning hittar ni en intervju med Umeåbördiga Cajsa Siik om hennes ep som utgått från olika sinnesstämningar. Utifrån första singeln »Crooked moon« att döma kommer den bli en emotionsfest även för lyssnaren.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...