Umeå-4°Molnigt

Umeå Tidning

Kroppsföraktet har blivit ett normaltillstånd

Krönikor · Publicerad 07:00, 10 okt 2018

Jag tittar på Mia Skäringers tv-serie »Kroppshets« och känner igen allt det där som funnits med som ett bakgrundsbrus genom hela livet.

Jag tänker på hur vi många gånger pratat om mat och godsaker som något vi gjort oss förtjänta av (eller inte).

Jag tänker på hur vänner avstått från att följa med till stranden under varma sommardagar för att de inte velat bli sedda i badkläder och hur de avstått kläder de egentligen tyckt om för att deras kroppar inte passar dem.

Jag tänker på hur mina nära känt sig misslyckade när de gamla jeansen inte längre går att knäppa, eller hur de plågat sig genom dieter för att tappa i vikt.

Jag tänker på alla de gånger jag sett mig själv i spegeln och känt ett självhat baserat på vad spegelbilden visat.

Och ingenting av detta har ens varit sjuka beteenden, utan ett normaltillstånd.

Jag ser programmet och tänker på hur begreppen byts ut. Nu kallas det att ha en hälsosam livsstil, äta »rent« och forma en bättre version av sig själv, men att det i slutändan bara tycks handlar om det som syns utåt.

Jag tänker att föraktet riktat mot den egna kroppen är konstant.

Om några månader fyller jag 30 och det vore smått skrattretande att försöka sprida några livsvisdomar omkring mig. Däremot tänker jag nu, helt anspråkslöst, dela med mig av hur jag försöker resonera med mig själv för att bryta igenom det där förbannade bruset: Betrakta mat som din vän. Ät dig mätt. Ångra aldrig en chipspåse. Träna det du tycker är roligt, utmana dig själv om du tycker det känns skoj, skit i sådant som enbart känns som ett tråkigt tvång.

Inse att det är storleksstandarderna på kläder som är skeva, inte hur din kropp är konstruerad.

Och att förfoga över mer kroppsfett än rådande ideal behöver inte vara av ondo. Vi har en lång och kall vinter framför oss.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...