Umeå-4°Molnigt

Umeå Tidning

Krönikebyline Sara Lundvall. Foto: Johan Engman

Kanske kan en dödskallehylla locka till läsning?

Krönikor · Publicerad 07:00, 24 okt 2018

Det har nu gått två år sedan regeringen aviserade att höstlovet skulle byta namn till läslovet, men jag väntar fortfarande på att vecka 44 på allvar ska börja benämnas som ett läslov på samma sätt som vi har ett sportlov.

Det är dock tydligt att man på biblioteken i Umeå satsar mycket på läsfrämjande aktiviteter för barn och unga, oavsett om det är höstlov eller inte. Jag kan nästan avundas alla lässugna barn som numera erbjuds en uppsjö av olika läseklubbar, skrivarlyor och andra mötesplatser som främjar boksamtal och kreativitet.

När jag växte upp hängde jag en hel del på bibblan, men i ärlighetens namn hände det inte så mycket mer än att jag och mina kompisar lånade en massa böcker och deltog i en tipsrunda som resulterade i att man vann »En bok för alla«-pocket.

Nu är jag förälder och ägnar en stund varje dag åt att oroa mig över att mina barn inte läser tillräckligt. Jag tittar på checklistor med tips på vad man som förälder ska göra för att få sitt barn att läsa mer och känner att jag gör ju det redan allt det där – varför infinner sig då inte den här bokslukaråldern?

Jag har nu försiktigt infört ett mutsystem som skulle gjort mig själv till en mycket förmögen unge om jag som barn på samma vis blivit belönad med en slant för varje utläst bok.

Det är ett av checklistetipsen, att muta. Andra tips är att själv läsa (ty barn gör som vuxna gör), läsa högt för barnet, prata om det man läser och hitta rätt bok. Ett tips från tidningen Skolvärlden som jag gillar lite extra är att skapa en »Dödskallehylla« med böcker, alltså böcker som man förklarar för barnen att de inte får läsa ännu för att de är för otäcka.

Det var en sådan »förbjuden« hylla som fick mig att gå de där tio stegen från barnavdelningen på Tegsbiblioteket till vuxenavdelningen. Givetvis var det Stephen King som lockade. Hans böcker betraktades då inte bara som fruktansvärt obehagliga utan ansågs även vara skräplitteratur. Jackpott.

Och när man som tolvåring tryckt i sig över tusen sidor »Det« känner man sig som en oövervinnerlig tjockboksläsare. En känsla som leder en vidare och som gör att man aldrig räds en tegelsten. Jag beundrar fortfarande Stephen King och gläds åt att han på senare år fått komma in i det litterära finrummet samt tilldelats The national medal of arts av president Obama.

I nästa nummer av Umeå tidning bjuder jag på läskiga lästips för stora och små, så håll utkik efter det. I det här numret berättar vi om aktiviteter som anordnas på höstlovet, att allt fler använder mobilappar för att få vård och att konstnären Bill Olson är aktuell med en ny utställning. Dessutom rapporterar vår öl-intresserade medarbetare Anna Bergman från Nolia beer-mässan.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...