Umeå-6°Molnigt

Umeå Tidning

Het sommar med illa klädda män

Krönikor · Publicerad 07:00, 08 aug 2018

Hur min sommar varit? Väldigt varm. Som din. Badat mer än en badkruka som jag någonsin kommer göra under en sommar uppe i Nordpolen. Medvetet undvikit Bettnes, Norrmjöle, Nydala och andra överbefolkade stränder. Legat lugnt och skönt tio meter från Tavelsjön vid Sundlingska gården, 25 grader i vattnet och nära till kaféet. Eller i släktstället Harrsele med egen brygga vid Umeälven.

En minnesvärd sommarupplevelse av det mer tveksamma slaget var att dj:a på Gotthards under Wheels-lördagen i juni. Förutom att avgaserna från raggarbilskaravanerna på Storgatan – om Umeå ska försöka bli sådan där miljöhuvudstad är det nog en bra idé att mörka utsläppsnivåerna från fordonstrafiken i centrum under just den helgen – sökte sig in i baren fyllde Wheels-besökarna också stället. Många betedde sig som vuxna som inte vet hur man beter sig när man är ute på lokal. Dyngraka och odrägliga. Dj-platsen förvandlades till ett slags hockeyplan där jag åkte på den ena tacklingen efter den andra av män som skrek SPELA BOPPERS. Givetvis hade de en promillehalt som förmodligen sitter i än i dag.

När jag ville se illa klädda människor i medelåldern tog jag mig annars ner till stadens stora nöjesbåt – av en del kallad PRO-hangaren – där särskilt männen utmärkte sig. Rutiga trekvartsshorts och missmatchande t-shirts med tryck kombinerades flitigt med tribaltatueringar, gråa sockar i sandaler och bluetooth-snäckor i öronen. Vet inte om den här sommaren var värre än vanligt på den fronten, men när blev avslappnad sommarklädsel synonymt med att fullständigt strunta i stil och smak? När blev det okej att gå på krogen och se ut som en färgblind fågelskrämma? Ett respektlöst beteende som är nära släkt med män som ogenerat går på Coop och Ica i bar överkropp och låter sin svett droppa över bröd, frukt och grönt.

Hur publiken såg ut på Umeå live på kajen vet jag inte för jag höll mig så långt därifrån som det någonsin var möjligt. Jag delar alltså inte kommunens och turistbyråns uppfattning om att det var en bra idé att dunka in skattepengar för att boka pajasdansband, dammig 50-talsrock och Idol-vinnare.

Hade mycket hellre sett att Umeå följde Skellefteå kommuns exempel och sponsrade ett evenemang i stil med klassiska gratisfestivalen Trästock, som alltid bjuder på högklassig underhållning. I år drog den välarrangerade festivalen åter storpublik under två dagar med dragplåster som bland andra Fricky (galet så stor han blivit på kort tid, kaos framme vid Trästocks största scen under spelningen), Tove Styrke (gick upp på scen stärkt av att under det senaste året ha turnerat med världsartisterna Katy Perry och Lorde), Sarah Klang och Hästpojken.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...