Umeå-4°Molnigt

Umeå Tidning

Testa en torr sherry till höstmaten

Krönikor · Publicerad 06:59, 17 okt 2018

I södra Spanien ligger vinområdet Jerez känt för de söta starkvinerna sherry. Vad många inte vet är att de också gör starkvin helt utan sötma och att de är fantastiska till mat. Varför inte prova en torr sherry till höstens svampsoppa?

Vanligtvis när man tillverkar starkvin avbryter man alkoholjäsningen genom att hälla i druvsprit innan allt socker omvandlats till alkohol, men för sherry tillsätts spriten först efter jäsningen är klar vilket gör att vinet blir helt torrt. Efter det lagras vinerna på ekfat i ett system som kallas solera. Varje år vid buteljering tar man bara ut en del av vinet från ett fat, sedan fylls det på igen med vin från en yngre årgång. Det betyder att vinerna efter varje nytt år innehåller fler och fler olika årgångar.

Sherry finns i tre vanliga stilar: Fino, Oloroso och Amontillado. Skillnaden mellan dem ligger i lagringen. Fino, den lättaste stilen, har en alkoholhalt runt 15 procent och lagras under ett skyddande jästtäcke kallat flor. Fino smakar gula äpplen, mandel och just jäst. Oloroso däremot lagras utan flor och blir lätt oxiderat med smak av torkad frukt, valnötter och choklad. Dessa är kraftigare med en alkohol runt 18–20 procent. Amontillado lagras halva tiden under jästtäcket och halva tiden utan och blir ett mellanting av Fino och Oloroso. Dessa är lätta i stilen men med kraftig smak av aprikos, hasselnötter och knäck.

Alla stilar passar utmärkt till mat. Prova med svampsoppa, oliver, tonfisktartar med kapris, smörstekt sparris eller lufttorkad skinka, möjligheterna är oändliga!

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...