Umeå-4°Molnigt

Umeå Tidning

Hej Autobahn, här kommer jag

Krönikor · Publicerad 06:59, 10 okt 2018

När jag var liten, riktigt liten, brukade jag peka på grävmaskiner och längtansfullt säga bappoppa (grävskopa). Det har mina föräldrar berättat, så det måste vara sant. Med tanke på mitt nuvarande motorintresse ter det sig dock väldigt märkligt. Jag kan knappt skilja på en bil och en moped och byter genast kanal när det börjar pratas om Motormåndag på Sportnytt. Annars riskerar jag att få höra en sävlig värmlänning kommentera rally i någon avlägsen skog som inget vet namnet på. Varför verkar alla i Värmland hålla på med rally, finns det inget annat att göra där?

Nåväl, det jag skulle komma till är att jag har skaffat en ny bil. Eftersom jag inte riktigt är vuxen än klarade jag inte av detta själv, utan fick be en motorkunnig person i min närhet om hjälp, alltså min pappa. Han har övertygat mig om att det är ett bra köp. En av mina grannar verkar vara inne på samma linje. Han upplyser mig om att bilen fått bra betyg i Vi Bilägare, en tidning som de som är intresserade av bilar läser.

Den är i alla fall marinblå. Vet inte riktigt vilken årsmodell, men ganska ny och bilmärket känner jag igen för att det förr i tiden sponsrade det italienska fotbollslaget Milan. Det står TURBO på bakluckan och det betyder att den är snabb. Det kände jag när jag nöjeskörde till Holmsund fram och tillbaka häromdagen. På en raksträcka tryckte jag gaspedalen i botten – jag behövde inte växla eftersom den är automatstyrd, vilket i praktiken innebär att en schimpans kan framföra fordonet – och svischade förbi flera bilar i ett svep, snabbare än någon hann säga fortkörningsböter.

Den huvudsakliga anledningen att jag körde till kusten tur och retur var naturligtvis inte att testa bilens kör-
egenskaper, utan att jag, världens mest teknikfunktionshindrade människa, på något gåtfullt sätt lyckats få Spotify att funka i bilen via min mobil. Är det något som kan pigga upp en bakom ratten är det ju som alla vet musik på så hög volym att trumhinnorna lämnar kroppen och börjar dansa mot bilrutorna. Spelar man till exempel Kraftwerks låt Autobahn går det också att uppnå en känsla av ett slags dubbelt resande. Är jag inte i själva verket på den tyska motorvägen – det är därför jag kör alldeles för fort – på väg mot Berlin och den legendariska technoklubben Berghain?

Med nya bilen följer också att en bilverkstad i Umeå förlorar en ofrivillig stammis. Det senaste året har jag varit där så ofta med min förra bil att jag nu oroar mig över att verkstaden måste säga upp folk på grund av arbetsbrist. Jag är dock lättad över att – förhoppningsvis för all framtid – slippa höra ord som kamrem och tändspoleramp (båda är grekiska och betyder: Det här blir så dyrt att du inte har råd att gå på krogen i helgen).

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...