Umeå-6°Molnigt

Umeå Tidning

Den senaste tiden kan ha varit min sommaren –94

Krönikor · Publicerad 07:00, 08 aug 2018

Jag minns inte mycket från sommaren 1994 förutom att »När vi gräver guld i USA« var min favoritlåt, men jag vet ändå att det var en speciell tid. Så speciell att folk tjatar om den än. Mycket talar för att jag, och antagligen många med mig, kommer tjata om sommaren 2018 för en lång tid framöver.

För det här var sommaren när herrlandslaget i fotboll försatte Sverige i en kollektiv glädjechock med sin svårspådda framgång i VM. Det blev ingen medalj den här gången, men likväl var en blågul matchtröja den givna uniformen i början av juli. Jag, som insåg succén för sent och därför blev utan tröja, målade naglarna i blått och gult för att känna samhörighet.

Det här var sommaren när Sverige brann, bokstavligen och temperaturmässigt. Medan brandmän fick avbryta semestern för att släcka skogarna som stod i lågor låg vi alltjämt lediga i älvar, sjöar och hav för att sänka kroppstemperaturen. Att krama om någon i sommar har föregåtts av ett obligatoriskt »ursäkta, jag är helt svettig« och aldrig har väl så många svenskar utbrustit »äntligen« över ett juliregn som i år.

Det har varit en brämssommar, en getingsommar och ormbettssommar. Tydligen har det även varit en myggsommar, men det har jag tack och lov inte märkt av.

Dessutom har det varit en sommar för tillverkare av fläktar, vätskeersättning, läsk, glass och simfötter.

Det här har varit sommaren när jag känt mig som en korsning av ett blötdjur, en haltande gamling tack vare ett taskigt knä och mitt tonårs-jag då jag och en vän upplevt sommarnätter liknande de vi hade innan vuxenlivet hände.

Det är nog mycket jag kommer minnas från den här sommaren om 14 år, fastän Gyllene tiders VM-låt från i år redan är bortglömd.

Orring: »Vi får lov att tacka för oss«

Umeå tidning läggs ned. Det beslutades förra veckan. – Jag tycker att vi som jobbat med det här projektet kan känna stolhet över vad vi åstadkommit, säger Erik Orring,...