Rally Vännäs är Jonassons SM-joker

SM-premiären i rally närmar sig.
55 förare är anmälda till Rally Vännäs och hemmaåkaren Jörgen Jonasson har såklart siktet inställt på seger.
– Det var ett tag sedan det var SM i Vännäs, så det ska bli jätteroligt, säger han.


Rally Vännäs går av stapeln till helgen, den 2–3 februari. Tävlingen startar med tre kvällssträckor på fredagen och fortsätter på lördagen med ytterligare sex fartsträckor. Det har gått 11 år sedan Vännäs motorklubb sist var värd för ett SM och nytt för den här gången är att hela centrum kommer att spärras av.
– Det kommer att stängas av ungefär som under Vännäs-dagarna, berättar tävlingsledaren Roland »Mikro« Åström.

Hur mycket publik som kommer är svårt att sia om eftersom det ofta hör ihop med väder, anser Åström, men en publiksträcka på två kilometer planeras på Liljaskolans övningsområde för maskinutbildning under fredagskvällen. Överlag hoppas man på olika sätt kunna göra tävlingen mer lättillgänglig för publiken med bland annat serviceplatser för förarna i centrum.
– Det kommer hit folk från hela Sverige och det blir ett lyft för både motorklubben och kommunen, säger Åström.
Vännäs egen storåkare Jörgen Jonasson har varit framgångsrik i sitt tävlande för VW Sverige i mitten på 1990-talet med bland annat klasseger i Svenska rallyt. Han saknar dock ett SM-guld.
– Vi har vunnit enstaka tävlingar, men inte hållit hela serien igenom. Vi är samma gäng som tidigare, ett kompisgäng som skruvar och hjälper till. Vi gör det här lika mycket för att det ska vara trevligt som för att tävla. Vi ser det som någonting kul att hålla på med, säger Jonasson, som i dagsläget kör en Skoda Fabia R5.
– Det är en likadan bil som Pontus Tidemand vann WRC2-tävlingen med. Det är en otroligt bra bil, som man inte behöver tänka på att förbättra. Man bara sätter sig i den och får anpassa sig efter bilen.

Jörgen Jonassons co-driver under Rally Vännäs kommer som vanligt att vara hans kusin Nicklas Jonasson. Duon har följts åt sedan mitten av 1980-talet.
– Det är ganska mycket mycket information som ska komma i rätt ögonblick och när man åkt tillsammans så länge som vi har så är det en klar fördel. Fungerar inte det samspelet, fungerar inte tävlandet heller.
Ett nytt inslag i årets mästerskap är den så kallade »Jokertävlingen« där varje förare i förväg får välja en deltävling som sin joker. Förutsatt målgång ökar chansen att håva in mycket poäng. En klasseger ger 25 poäng gånger 1,5, alltså 37,5 poäng. En femteplats 10 gånger 1,5, vilket blir 15 poäng.
Jörgen Jonasson har valt Rally Vännäs som sin joker.
– Jokertävlingen är väl till för att göra det hela mer spännande. För oss som har en solklar hemmatävling så kan det vara en fördel. Är det någonstans vi kan lyckas riktigt bra så är det hemma, säger han.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.