Vännerna bakom Tonka storsatsar

Just nu pågår ombyggnationer av Tonka bistro café i MVG-gallerian.
Lokalerna ska växa, öppettiderna bli längre och menyn större.
– Det känns kul att vi snart tagit oss dit vi siktade för två år sedan, säger Joakim Lundholm, som driver stället tillsammans med Viktor Löfgren.


Joakim Lundholm och Viktor Löfgren lärde känna varandra på Hotell- och restaurangutbildningen på Östra gymnasiet och kände redan då att de funkade bra ihop. Efter studenten arbetade de under några år på olika restauranger, men sammanstrålade så småningom igen på restaurang Invito i Umeå.
– Då var jag köksmästare på Invito och Viktor klev in som souschef, berättar Joakim.
Där väcktes drömmen om att starta något eget tillsammans, men så fick de plötsligt chans att vara med och dra igång restaurang Plectrum som stod i startgroparna.
– En del av varför vi tog Plectrum var för att vi skulle få vara med från start och ansvara för det, men efter ett tag kändes det roligare om vi kunde få göra det här för oss själva, säger Viktor.

För två år sedan slog de därför upp portarna till Tonka bistro café i MVG-gallerian, där grundidén var ett kafé med restaurangmentalitet.
– Vi startade ganska försiktigt och nu står vi inför att vänta på att få bygga ut eftersom vi inte har kapacitet att ta emot alla gäster. Det har varit en väldigt positiv utveckling, säger Joakim.
Det har blivit många arbetstimmar på restaurangen och just nu jobbar killarna nästan hela sin vakna tid med storsatsningen.
– Det blir långa dagar. Vardagar börjar vi 7 och kan gå hem vid 23-tiden. För att få känslan av helg ibland brukar någon av oss då försöka gå hem vid 17-tiden en fredag. Man får definiera sin egen form av lyx, skrattar Joakim.

En intilliggande lokal som tidigare fungerat som underklädesbutik byggs nu om för att slås ihop med Tonka, som blir drygt 100 kvadratmeter större och får betydligt fler sittplatser. Det nya köket kommer också att bli mycket större för att klara den kommande middagsmenyn och hantera de ständigt ökande cateringuppdragen. Siktet är inställt på nypremiär den 5 mars och man väntar på beslut om serveringstillstånd.

Hur ser den nya middagsmenyn ut?

– Det blir en ganska bred meny med ordentligt matiga, klassiska rätter samtidigt som vi behåller vårt befintliga utbud med pintxos och smårätter. Vi tänker robust och prisvärt och opretentiöst. Luncherna blir ganska likt som det är nu eftersom de är så populära, säger Joakim.
– Vi kommer även att satsa på after work. Folk har efterfrågat det, berättar Viktor.

Vad har varit största utmaningen under de här två åren?
– Utmaningen har egentligen inte varit så mycket här på kaféet utan mer att ta hand om sig själv och inte gå på för hårt. Det är första gången vi driver eget och då månar man väldigt om det, men det gäller att kunna släppa det ibland också, berättar Joakim och får medhåll av Viktor.

Innebär satsningen att det blir nyanställningar?
– Det blir det. Initialt blir det fyra heltider och lite deltider. Just nu har vi två heltidsanställda, säger Joakim.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.