Litet hantverk tar stor plats på Flugfiskemässan

Ett hantverk och nörderi med anor från senare delen av 1800-talet – så beskriver Magnus Holmström konsten att binda fiskeflugor.
På lördag arrangerar Magnus Flugfiskemässan i Brännland, där flugbindning är en viktig del.


Isen ligger tjock över vattendragen, men flugfiskeentusiasterna har börjat göra sig redo för säsongen som drar igång i maj. I väntan på att kunna ge sig ut för att försöka dra upp drömfångsten ägnar de riktigt inbitna sig nu åt att binda flugor till ändamålet.
– Flugbindning är en hobby i hobbyn, något att göra på vintern. Det är roligt att få fisk på en fluga jag själv bundit en kall januarinatt medan jag smuttat på något gott, luktat på ett myggstift och drömt om öringen jag ska ta, berättar Magnus Holmström.
Magnus, som driver butiken Fiskecenter i Umeå, började intressera sig för flugfiske när han var 11 år.
– Jag hade en fem år äldre kompis som introducerade mig för det och sedan blev jag fast. Min pappa tyckte att det var brittiskt snobberi och undrade vad det var för fel på spinnfiske, men till julen -81 fick jag det flugbindarkit jag önskat mig. Så jag började med flugbindning innan flugfisket.

För två år sedan arrangerade Magnus för första gången en större flugbindarträff, Knytkalaset, där flugfiskeleverantörer och professionella flugbindare deltog. Ett 30-tal privatpersoner dök upp för att binda flugor på träffen.
I fjol växlade Knytkalaset upp med en större lokal och ett större sortiment från leverantörerna, vilket lockade omkring 250 besökare. När arrangemanget hålls för tredje året nu på lördag har Magnus omvandlat det från en träff till Flugfiskemässan. Den hålls i Leos leklands gamla lokaler i Brännland.
– Det blir den största mässan norr om Uppsala. Grossisterna har med sig delar av sina sortiment och vi kommer ha en kastbana där det går att testa både enhands- och tvåhandsspön samt linor. Jag har också bjudit in bland annat mer etablerade flugbindare, hantverkare, podden Fiskekompisen och fotografen Leif Milling som visar sina böcker.

MagnusHolmstrom AB 04

Flugbindning är en hobby på uppgång, mycket tack vare sociala medier såsom Instagram och Youtube där utövare visar upp sina alster. Och det går att nörda ner sig hur mycket som helst i flugbindning – både i själva hantverket och vilken av sina flugor man sedan ska använda när det väl är dags för att fiska.
– Många har ingen aning, eller är obrydda om, vilket fluga som ska användas när. Men är man nörd, då försöker man in i det längsta klura ut vad som är på gång just nu. Ibland måste man lyfta på en sten för att se vilka insikter som är i farten så att man kan välja en fluga som liknar dem. Men så länge man får fisk spelar det egentligen ingen roll vad man fiskar med för fluga.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.