Mi von Ahn har låtit debutplattan få ta tid

På dagarna arbetar hon som byggnadsingenjör och inredningsarkitekt.
På kvällarna skriver hon låtar.
– Båda har sina kreativa processer, säger singer-songwritern Mi von Ahn, som i vår släpper sitt debutalbum.


Just nu arbetar artisten och låtskrivaren Mi von Ahn för fullt med att färdigställa albumet som väntas komma någon gång i slutet av mars. Alla låtar är färdiga och nu krävs bara lite bearbetning i studion i Stockholm.
Vad plattan ska heta är fortfarande oklart.
– Jag har inte riktigt kunna bestämma mig. Det känns som en stor grej att sätta titeln på albumet. Jag vill kunna presentera någon form av tema eller känsla, men det är lätt att det låter klyschigt, förklarar Mi von Ahn.

Hennes musik kan beskrivas som luftig vemodspop på engelska med ett personligt sound. Debutsingeln »With blue eyes« kom för ett par år sedan och efter det har hon bland annat haft musik med i kriminalserien »Maria Wern« som visats på Tv4.
– Jag brukar vilja förmedla någonting om natur, vidder och platser. Det är viktigt för mig och jag eftersträvar en känsla av det.
Mi von Ahn är född i Umeå, men uppvuxen »lite här och var«. Hon flyttade tillbaka till Umeå för några år sedan för att plugga och kände sig mer hemma här än hon någonsin gjort någon annanstans. Som dotter till jazzsångerskan Suss von Ahn och med pappa Manne von Ahn Öberg, som är producent, har musik alltid haft en central plats i hennes liv.
– När jag var liten hade vi en studio hemma i vardagsrummet. Pappa spelade bland annat in Nicolai Dunger och Stina Nordenstam. Vid ett tillfälle när mamma hade det lite trögt i karriären hakade hon på ett dansband och då fick jag följa med. Det var kul minns jag, berättar Mi.
Men att följa i sina föräldrars fotspår är ingenting som varit självklart.
– Jag kämpade emot länge bara för att gå min egen väg. Sedan insåg jag att jag ville faktiskt det här själv också.

Den kommande debutplattan har dock tagit tid. Mi har tagit en examen vid universitetet och börjat jobba som byggnadsingenjör och inredningsarkitekt på Sweco i Umeå.
– Att enbart jobba med musik vet jag inte om jag hade klarat av. Jag tror att det är viktigt att få jobba med något som inte bara hänger på min egen kreativa process. Jag måste ha rutiner i mitt liv för att fungera och för mig är det prefekt att ha den stabilitet och trygghet som ett fast arbete innebär.
Att vara ingenjör på dagtid och låtskrivare på kvällstid är en kombination som hon verkligen gillar.
– Just nu har jag hittat balans i det. Jag har utrymme och energi till att vara kreativ inom musik.

Förra året kunde Umeåborna lyssna på Mi von Ahn på olika klubbar i stan och tillsammas med Algesten gjorde hon en stödkonsert för Musikhjälpen på Västerbottens museum.
Närmast väntar en spelning på restaurang Tapas den 10 februari.
– Då kan jag spela alla nya låtar. Det bli en lite förhandsvisning innan själva släppet och releasefesten, säger hon.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

FAKTA Mi von Ahn
Ålder: 28
Bor: På Sandåkern
Gör: Byggnadsingenjör, inredningsarkitekt och singer-songwriter.
Aktuell: Släpper snart sin debutplatta. Spelar på Tapas den 10 februari.
Intressen: Musik, natur, åka snowboard, surfa och vara i fjällen.
Lyssnar på: Bon Iver, Feist, Kurt Vile, The war on drugs m. fl.