Snörik vinter har lett till rekord i viltolyckor

Förra året inträffade rekordmånga viltolyckor på Västerbottens vägar.
År 2018 har inte börjat bättre.


Totalt anmäldes 2 004 viltolyckor till polisen i Västerbotten förra året, vilket var en ökning med 390 olyckor från året innan. Under det här årets första veckor har anmälningarna fortsatt strömma in till polisen, oftast flera stycken varje dag.
– Vi fick en tidig vinter med mycket snö, då tar sig djuren upp på vägen för att spara energi – det är enklast att förflytta sig där. Det blir också höga plogkanter som gör att trafikanter inte ser djuren i tid, säger Joacim Lundqvist, polisområdesansvarig för Nationella viltolycksområdet i Västerbotten, om varför de smäller så mycket på vägarna just nu.

Vilka vägsträckor är mest olycksdrabbade?
– Fortfarande är det i Slussfors, plus/minus tre mil, vi ser stora anhopningar och i Vindelheden, Rödåsel. Många viltolyckor med rådjur sker i kustnära byar där man har utfodringar. Det kan skapa väldigt stora problem då viltet tvingas att passera vägar för att komma till utfodringarna.

Hur allvarliga har det senaste årens viltolyckor varit?
– Vi har inte haft någon dödsolycka. Av de älgolyckor vi hade i fjol krävdes någon form av vård i 11 fall av 525.

Vad kan man som bilist tänka på för att minska risken för att köra på ett vilt djur?
– Först och främst ska man inte ha så bråttom och hålla uppmärksamheten på vägen och inte på någon mobiltelefon eller annat. Sen ska man respektera de viltvarningsskyltar som finns och hålla avstånd till framförvarande bilar.

Hur arbetar du och dina kollegor för att viltolyckorna ska bli färre?
– I morgon (läs: i torsdags, reds. anm.) har polisen ett möte med representanter från flera samebyar där vi ska försöka hitta på något åtgärdspaket för att minska renolyckorna. Det kan till exempel handla om att minska saltningen av vägar, om det är det som lockar fram renarna. Den 21 februari ska vi alla 19 organisationer och myndigheter som ingår i Nationella viltolycksrådet träffas för att diskutera åtgärder.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

FAKTA antalet viltolyckor i länet 2017
Kronhjort: 7
Dovhjort: 4
Rådjur: 741
Björn: 2
Lo: 2
Utter: 2
Älg: 525
Örn: 3
Ren: 716
Totalt: 2 004
Källa: Polisens statistik