»Jag stannar nog gärna ett tag till, jag är inte färdig«

​Att få frågan om att bli landshövding i Västerbottens län var förstås en ära för Magdalena Andersson – men också något som krävde ett familjeråd.
Nu har snart sex år gått sedan hon tackade ja till uppdraget och förordnandet börjar gå mot sitt slut. För Umeå tidning berättar Magdalena om glesbygdens möjligheter, sina tankar om #metoo och om hon kommer fortsätta som landshövding.Den 20 september 2012 fattade regeringen beslut om vem som skulle bli Västerbottens nya landshövding. Personen de utsåg var Magdalena Andersson, som suttit i riksdagen för Moderaterna sedan 2003 och dessförinnan varit bland annat kommunpolitiker i Jönköping och distriktschef för industridistributören Ahlsell.
Direkt efter att regeringen fattat sitt beslut blixtinkallades medier till en pressträff där Magdalena Andersson presenterades som landshövding. För henne själv hade åtagandet av uppdraget föregåtts av en del grubblande, vilket inkluderade ett familjeråd.
– Att få frågan var väldigt hedersamt, det här är ett fantastiskt uppdrag. Men det skulle innebära att jag skulle få 100 mil till mina föräldrar som då var i livet och till mina barn och barnbarn. Jag skulle inte heller längre vara politiskt aktiv, utan i stället statens tjänsteman, berättar Andersson om sina tankar under beslutsprocessen.
En process som, uppenbarligen, landade i ett »ja«.
– Om man är aktiv inom politiken har man ett intresse av samhällsbyggande. Att då komma till länsstyrelsen är bingo – här får man ägna sig åt så olika frågor som mäns våld mot kvinnor till miljögifter. Uppdraget är oerhört brett och det var väl en stor anledning till att jag åtog mig det.

Innan Magdalena Andersson flyttade in i länsresidenset i Umeå och blev regeringens företrädare i Västerbotten den 1 november 2012 bodde hon i Jönköping. Trots att hon aldrig tidigare varit bosatt i norra Sverige säger Magdalena att hon hade rätt bra koll på Västerbotten, tack vare sin tid i riksdagen.
– Jag jobbade med frågor rörande vandrande fiskar, vilket ju finns i Västerbotten. Men första året var det väldigt mycket att lära sig vilket jag gjorde genom att resa och träffa nya människor. Ju mer jag reser, ju häftigare inser jag att att vårt län är.
En av storheterna med Västerbotten enligt Magdalena är just storleken, och glesbygden som ryms i denna.
– Den innebär fantastiska möjligheter för turismen. Människor längtar efter lugn och tysthet. Det har vi här. Är det något vi kan utveckla i Västerbotten är det turismen, inte minst nu med klimatförändringarna.

Om turismen är en av Västerbottens stora möjligheter är en av de stora utmaningarna, enligt Magdalena, den demografiska förändring i inlandet och fjällvärlden som sker när tjejerna flyttar därifrån för att studera, medan killarna blir klar.
– Hur ska vi få grabbarna att fatta att de måste läsa vidare? Det är den stora jämställdhetsutmaningen och jag tror vi måste börja prata mer om detta på något sätt. Vi måste börja ställa krav på killar och samtidigt lyfta dem, annars går det åt pepparn.
Problematiken med att kvinnor utsätts för sexuella trakasserier och övergrepp i hög utsträckning, ett ämne som blivit högaktuellt genom #metoo-uppropet, är också viktigt för Länsstyrelsen Västerbotten att arbeta med menar Magdalena Andersson. Eftersom de har regeringens uppdrag att arbeta för en ökad jämställdhet i länet har frågan följt med i flera år. Innan jul tog Magdalena även upp #metoo för diskussion under en after work hon höll i för kvinnor på ledande positioner. I år kommer länsstyrelsen fortsätta att samarbeta med företagsledare från länet för att förebygga sexism på arbetsplatser.
Magdalena berättar att hon blev bedrövad när #metoo-vittnesmålen briserade i oktober.
– Sen kan man ju se att det finns grader i helvetet – en del berättelser får en att gå i däck, medan vissa inte är lika grova. Men nu handlar det om att göra ett ordentligt efterarbete och att vi alla tänker till kring vad vi har för värdegrund.

När Magdalena blev utnämnd till landshövding var hennes mål att Västerbotten skulle utvecklas och bli en attraktiv region för fler. Såhär fem år senare tycker hon att det går åt rätt håll.
– Det gör det verkligen. Västerbotten är ett län som totalt sett växer, besöksindustrin växer och Northvolt i Skellefteå är ett fantastiskt exempel på att det finns etableringsmöjligheter här.
Den 31 oktober i år går Magdalenas förordnande som landshövding ut. Ett förordnande kan förlängas, men ännu vet hon inte om det blir så.
– Vi får se vad regeringen säger. Jag stannar nog gärna ett tag till, jag är inte färdig utan jag vill fortsätta utveckla länsstyrelsen. Jag trivs ju väldigt bra här också, Umeå är en bra stad och sen har länet så mycket att ge. Jag tycker nog att det är roligt att gå upp varje morgon.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.