"Vi hade velat att alla fattade vid det här laget"

Rätten till sexuellt självbestämmande och vikten av samtycke står i fokus i föreställningen Fatta! med Juck och Cleo.
På fredag har föreställningen premiär i Umeå.


År 2013 startades organisationen Fatta av bland andra rapparen Nathalie »Cleo« Missaoui och opinionsbildaren Ida Östensson från Umeå, efter att Umeå tingsrätt friat tre killar som stod åtalade för att ha våldtagit en tjej med en glasflaska. Tingsrättens formulering om att flickan kan ha knipit ihop sina ben för att hon var blyg blev droppen och samtidigt startskottet för ett omfattande arbete mot sexuellt våld och för samtycke.
Under våren kommer performancegruppen Juck och Cleo turnera med föreställningen Fatta!, där organisationens budskap står i centrum. Premiären sker på Umeå folkets hus på fredag.
– Jag vet inte om det är jätteuttänkt att premiären sker där, men det känns ändå symboliskt eftersom Fatta startade i Umeå, säger Cleo.

En förlaga till den aktuella föreställningen sattes upp på festivalen Urban connection år 2016. Företrädare för Riksteatern satt då i publiken och fick en idé om att utveckla konceptet och ta den på turné under 2018.
– Då, 2016, hade vi ju ingen aning om var landet skulle ligga 2018. Sedan har allt hänt med Fatta och #metoo – det känns som att vi har den sjukaste tajmingen någonsin. Det är både sorgligt och fett att vi har den här tajmingen, vi hade velat att alla fattade vid det här laget.
Innehållet i Fatta! är baserat på både berättelser om sexuella övergrepp som organisationen samlade in i sin uppstart och vittnesmål som kommit in under #metoo-kampanjen. Budskapen om hur patriarkala strukturer påverkar och att alla har rätt till sexuellt självbestämmande uttrycker Juck med sina kroppar och Cleo med ord på scenen.
– Min önskan är att publiken känner en massa när de ser föreställningen och börjar reflektera kring vilka beteenden och strukturer som slutligen leder fram till att våldtäkter sker.

Ett av organisationen Fattas främsta mål som sattes upp vid starten är att få regeringen att införa en ny samtyckeslagstiftning. Nu tyder allt på att en sådan kommer träda i kraft i juli i år.
– När Ida (Östensson, reds. anm.) ringde mig för någon vecka sedan och berättade att det här kommer hända skrek jag rakt ut. Det är helt fantastiskt. Det ger en känsla av att vi lever i ett demokratiskt samhälle när vi, folket, kan vara med och påverka.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Foto: Sara P Borgström