"Jag tycker absolut inte att man ska spara det bästa till sist"

En nyckel till att ordna en trevlig nyårsafton hemma är drycken. Sveriges bästa kvinnliga sommelier Tina Johansson, från Holmsund, ger värdefulla tips.


Är det något särskilt man ska ha i åtanke när det gäller välkomstdrinken?
– Det man brukar tänka på när det gäller fördrinkar är att de ska vara mer åt det syrliga än söta hållet eftersom syra i drycken retar aptiten vilket är trevligt inför nyårsmiddagen. Därför är det klassiskt med champagne som har hög syra, som för övrigt också är min favorit när det gäller fördrinkar. Vill man däremot göra en drink är ett tips att välja en som går att blanda i förväg och förvara i en kanna i kylen tills gästerna kommer så det är lätt att servera medan man står och lagar kvällens mat.

Finns det några vägledande råd när det gäller dryck till en middag?
– Att kombinera mat och vin behöver inte vara så svårt egentligen. Huvudregeln rött till kött och vitt till fisk fungerar självklart. Generellt sett kan man tänka att desto lättare och fräschare rätt man har desto lättare och syrligare vin behöver man medan mat med mycket kraft, smak och fetma kräver ett mycket tyngre vin. När man väljer dryck till en hel meny brukar man börja med det lättaste och avsluta med det kraftigaste och därför välja vitt före rött och avsluta med sött. Det viktigaste att tänka på är dock att välja något man gillar att dricka, då blir det sällan fel.

Hur ska man tänka kring drycken vid tolvslaget?
– Jag tycker absolut inte att man ska spara det bästa till sist! Börja kvällen med den goda champagnen i stället och spara något enklare till senare. Vid tolvslaget har den utvalda flaskan mest troligt stått flera timmar i kylen och kommer vara för kall för att smakerna ska komma till sin rätta så välj ett bubbligt och trevligt alternativ som inte kostar för mycket, eller varför inte välja en alkoholfri äppelcider av bra kvalitet i stället?

Vilka vanliga missar gör vi ofta på hemmafester när det gäller dryck?
– För att ett vin ska smaka som bäst är det viktigt att servera det i rätt temperatur vilken man ofta missar hemma. Vitt vin serveras helst i cirka 8–10 grader och rött runt 16–18 grader. Ta ut det vita ur kylen en halvtimme innan det ska serveras och stoppa in det röda istället så får båda bra temperatur. Det behöver inte vara svårare än så ibland.

Har du några tips när det gäller alkoholfria drycker?
– Jag tycker att det är viktigt att alltid kunna erbjuda något gott alkoholfritt alternativ och det finns mycket bra att hitta nu. Min favorit är äppelmust som är naturligt alkoholfritt och passar väldigt bra till mat på grund av syran. Även alkoholfri öl börjar bli riktigt bra.

Vad gör det om man råkar få kork i vinet?
– Absolut ingenting! Det är bara att plocka upp och fortsätta dricka, att korkbitar i vinet skulle göra att vinet blir defekt eller smakar dåligt på något sätt är tack och lov en myt. Om man däremot råkar smula sönder hela korken ner i flaskan kan man hälla vinet genom en sil ner i en karaff för att slippa plocka bort så många bitar för hand.

Hur vet man om vinet ska luftas länge innan man dricker det?
– Mycket vin mår bra av att luftas för det gör att aromerna och smakerna kommer fram ännu bättre. Generellt så är det kraftigare och fylligare vita och röda som behöver luftas medans lättare viner och mousserande inte behöver det. För att lufta vinet räcker det ofta med att hälla upp det på karaff en timme innan servering. Det räcker alltså inte att bara öppna flaskan då det blir för lite kontakt med syret. Luftar man för länge kan vinet oxidera och börja smaka äppelskrutt istället men den risken är väldigt liten om man bara luftar en timme, det behövs betydligt mer än så för att förstöra ett vin. Oxiderade viner är dock inte farliga för hälsan, däremot inte så goda vilket är trist när man firar in det nya året med nära och kära.

Hur mycket dryck förväntas man kunna bjuda på?
– Jag tycker inte att man ska känna något tvång att bjuda på mycket dryck, speciellt inte när det är alkohol. Man behöver inte välja ett vin innan maten och ett till varje rätt. Det kan räcka med betydligt mycket mindre än så, vin ska vara roligt och inte krångligt eller fyllt med prestige.

Spelar glasens utformning stor roll för smakupplevelsen?
– Glasens form spelar absolut roll för smakupplevelsen, prova bara att dricka ditt vin ur ett vanligt vattenglas och ett vinglas med inåtsluttande kanter – skillnaden blir stor! Däremot fungerar de flesta vinglas bra till alla olika typer av vin, även mousserande. Vin med bubblor behöver inte serveras i smala så kallade flöjter, de har nog med bubblor och kan må bra av ett lite större glas så smaken kommer fram, speciellt om man har köpt en trevlig nyårschampagne.
Elisabeth Glaas
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.