Martin firar nyår med stor publik

I 18 år har eventarrangören Martin Uddestrand haft en speciell nyårstradition: Att anordna det stora nyårsfirandet med fyrverkeriet Nyårsglitter över Umeå.


Det var inför årsskiftet 2000/2001 som det numera traditionella nyårsfirandet i centrum startades av Arrangörsgruppen Umeå city för att Umeåborna skulle ha något att samlas kring vid tolvslaget. Arrangörsgruppen finns inte längre, men
firandet har vuxit genom åren – med Martin Uddestrand som ständig koordinator för arrangemanget.
– Det är ganska tufft att arrangera, då det är mycket grejer som ska fungera. Allt måste tajmas på sekunden – skulle musikframträdandet starta för sent måste det avbrytas mitt i för skålen vid tolvslaget, säger Martin.
Precis som de senaste åren hålls nyårsfirandet på Skeppsbron och det startar klockan 23.30.
– Efter att alla hälsats välkomna presenterar vi årets Umeåambassadörer, vilket är en hedersbetygelse för någon eller några som dragit blickarna mot Umeå både nationellt och internationellt. I år är Bildmuseet Umeåambassadörer, de har bland annat blivit utsedda av tidningen The Telegraph till en av de museer i världen man måste besöka innan man dör, berättar Martin.

Därefter håller internetforskaren och entreprenören Annakarin Nyberg årets nyårstal, innan det blir dags för livemusik med Tommy Nilsson.
Ceremonin avslutas med fyrverkeriet som fått namnet »Nyårsglitter över Umeå«.
– Sen starten har det alltid varit företag i Umeå som gått in med en peng för att få ihop Norrlands mäktigaste fyrverkeri. Numer är alla bomber miljöklassade, så vi har ett så grönt fyrverkeri det går att få.

Det är 18:e året du är koordinator för det här arrangemanget – hinner du fira nyårsafton själv, eller är det bara jobb hela kvällen?
– I år ska jag väl äta nyårssupé med Tommy Nilsson och sen får jag ju skåla med hela publiken. Vid halv fem-tiden på morgonen brukar jag komma in på hotellet efter att ha plockat in avspärrningarna och annat. Nyårsaftnarna brukar bli fulla dagar med väldigt varierat arbete, men när man känner att publiken är med på kvällen och applåderar – då får man ström i batterierna.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.