Studenter kraftsamlar när Musikhjälpen hålls i Umeå

Samtidigt som Musikhjälpen sänds från Rådhustorget nästa vecka kommer Umeås studenter göra allt de kan för att samla in pengar till evenemanget.
– Vi vill slå Örebrostudenternas insamling – och att årets tema ska belysas, säger Stina Alm, ordförande för Umeå medicinska studentkår.


När Sveriges radio meddelade att Umeå är årets Musikhjälpenstad var universitets tre studentkårer snabba på att mobilisera sig.
– Efter att vi hade haft ett möte med Musikhjälpen var det en chockad producent som åkte tillbaka till Stockholm – vi hade väldigt mycket idéer som bollades under mötet, säger Daniel Lindblom, ordförande för Umeå studentkår.
De tre kårerna Umeå studentkår, Umeå naturvetar- och teknologkår samt Umeå medicinska studentkår, har startat en gemensam insamlingsbössa som heter Umeåstudenter för Musikhjälpen. Under nästa vecka kommer ett gediget program till förmån för Musikhjälpen erbjudas på campus, för att så mycket pengar som möjligt ska samlas in. Bland annat kommer det hållas föreläsningar med koppling till årets tema »Barn är inte till salu«, studentpubar, musikquiz och lussefika. På fredag kväll planeras att ett enormt fackeltåg med studenter ska gå från campus till glasburen.
– Tanken är att vi ska ta över torget, säger Stina Alm, ordförande för Umeå medicinska studentkår.

Studenternas målsättning för sin insamling är tydlig: De vill slå Örebrostudenterna, som i fjol samlade 441 103 kronor när Musikhjälpen hölls där.
– Om alla studenter här skänker en tjuga skulle vi vara nära att slå det, så det är inte mycket per huvud. Utmaningen är att nå ut till alla, säger Stina.
En annan målsättning är att belysa årets tema, som är »Barn är inte till salu«, även på universitetet.
– Som den tävlingsmänniska jag är hoppas jag att vi Umeåstudenter kan göra avtryck i insamlingen, men det står sig såklart blekt mot för ämnet som belyses i år. Men om man kan göra det här viktiga ämnet till en tävling kan vi också visa att Umeåstudenter är duktiga på att samla in pengar, säger Daniel.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.