»Jag tror på kunskap«

I november för fem år sedan gick flera butiker och restauranger ihop och bildade en företagarförening i västra kvarteret. Tanken var att lyfta ett alternativt shoppingstråk i centrum, ta nya tag efter byggkaos och stå rustade inför nya gallerior.
– Det är mycket som förändrats sedan dess, säger Veronica Ottosson, som driver underklädesbutiken Ingrids.


Att driva en unik butik är en utmaning på många sätt och under sommaren och hösten 2012 pågick omfattande ombyggnationer längs gågatan i det västra kvarteret. Umeå tidning berättade då om den nystartade företagarföreningen i området som bestämt sig för att hålla ihop och försöka lyfta varandra. Trots en aktiv period existerar föreningen inte på samma sätt längre, berättar Veronica Ottosson.
– Många som var engagerade i den finns inte kvar. Vissa har flyttat och exempelvis Kii har lagt ned. Nu kämpar vi bara på känns det som, var och en med sin egen verksamhet. Vi brukar dock tipsa våra kunder om andra små unika butiker.

Det hon kan sakna i dagsläget är ett sammanhang att mötas och utbyta erfarenheter. Där man kan peppa varandra och samverka.
Numera är Veronica Ottosson även ordförande i Umeå handel, som bland annat arrangerar Handelsgalan och jobbar för att främja handeln i hela kommunen.
Att det är mycket som förändrats i Umeå under de fem år som gått är någonting som hon ser positivt på. Ombyggnationerna i centrum har hon betraktat som ett nödvändigt ont, samtidigt som hon är ödmjuk inför att det finns näringsidkare som farit illa under den senaste tidens byggkaos.
– Jag måste ändå säga att jag inte ser byggnationerna som någonting negativt. Hur ska man kunna göra någonting utan att det märks? Jag vill leva och verka i en stad med ett centrum som utvecklas.

Att det finns en blandning mellan privatägda butiker och kedjor är viktigt för att få en bra mix i shoppingutbudet, menar Veronica Ottosson.
– Vi kan inte konkurrera med ständiga erbjudanden om rabatter och det är ett problem för oss att rean inte längre börjar på annandagen utan redan i november. Det är en utmaning för oss att vi står för något annat, men jag tror på den personliga servicen och kunskap, säger hon. 
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Fotnot: Med anledning av att Umeå tidning i dag firar fem år har vi återigen träffat personer som intervjuades i de första upplagorna av tidningen, för att ta reda på vad som hände sedan. Veronica Ottosson är en av dessa personer. 
De andra uppföljningarna finner du här:
Miljöaspekten fick EoE glasses att byta land
Amanda Eklund vill förändra med hjälp av juridiken
Kraschen blev en vändpunkt för Anton Gunnarsson
Toontrack förser världens musiker med trumljud