Hon vill förändra med juridiken

Att med egna ögon se regnskogsskövlingens konsekvenser och vara med och rädda drunknande barn som flyr över Medelhavet har påverkat Amanda Eklund.
I dag läser hon juridik och målet är att använda kunskaperna för att arbeta för mänskliga rättigheter.


25-åriga Umeåbon Amanda Eklund befinner sig i dag halvvägs in i juristprogrammet vid Umeå universitet. Men för fem år sedan arbetade hon som matros på Greenpeace-skeppet Rainbow warrior III.
– Då var det jobbet det bästa tänkbara för mig, men efter två år på skeppet var jag redo att göra något annat.
Tiden med Greenpeace medförde besök av platser över hela världen där hon har stött på olika sorters problematik. Den innebar även möten med olika människor: Ursprungsbefolkning, lokala volontärer och högt uppsatta politiker bland annat.
– Det har format mig jättemycket och förändrat sättet jag ser på världen. Jag ser på mig själv och min position i världen på ett annat sätt.
Det gav henne livserfarenhet och en insikt om hur mycket juridik kan påverka strukturer och omständigheter. I till exempel Amazonas upptäckte hon att det både fanns illegal och legal regnskogsskövling.
– Att det är lagligt att hugga ner träd som så direkt på verkar folks liv och klimatet negativt är ett problem. Då blir det väldigt konkret att det med juridiken som verktyg går att reglera att vissa saker inte är okej.

Amanda återvände till sjöss under några veckor kring årsskiftet 2015/2016. Då åkte hon med Greenpeace och Läkare utan gränser för att vara båtförare och hjälpa till att rädda människor i sjönöd vid Lesbos. Liksom i dag försökte då flyktingar ta sig över Medelhavet med fara för sina liv i sjöodugliga farkoster.
– Vid ett tillfälle åkte vi ut till en sjunkande gummibåt. Där fanns många småbarn och deras båt befann sig nästan under vattenytan och några visade symptom på hypotermi. En tid senare passerade en passagerarfärja på samma sträcka som människorna i båten försökt ta. Jag ville hitta svaret i juridiken hur det kan vara så att flyktingarna inte är på färjan. Hur kan det vara så att en massa småbarn som befinner sig på flykt, som är några minuter från att drunkna, inte fick ta färjan?
Efter erfarenheten vid Lesbos har hennes intresse för asylrätt och mänskliga rättigheter ökat och hon siktar på att ta en magister mänskliga rättigheter. Var hon hamnar efter avslutad utbildning vet hon inte.
– Det är skönt att bo här, ha en fast punkt, men jag tror att i framtiden kommer mitt engagemang för mänskliga rättigheter nog ta mig ut i världen igen ibland, men kanske inte på en båt den här gången.
Elisabeth Glaas
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Fotnot: Med anledning av att Umeå tidning i dag firar fem år har vi återigen träffat personer som intervjuades i de första upplagorna av tidningen, för att ta reda på vad som hände sedan. Amanda Eklund är en av dessa personer. 
De andra uppföljningarna finner du här:
Veronica Ottosson: ”Jag tror på kunskap”
Miljöaspekten fick EoE glasses att byta land
Kraschen blev en vändpunkt för Anton Gunnarsson
Toontrack förser världens musiker med trumljud