De förser världens musiker med trumljud

De skapar virtuella instrument och säljer låtskrivarverktyg till några av världens största artister och producenter. Umeåföretaget Toontrack music har fortsatt växa och lanserade i höst en ny programvara för trumproduktion, inspelat av den prisbelönta ljudteknikern och producenten George Massenburg.


I en global marknadssituation är Umeå lika nära som någon annan plats i världen och förutom ett kontor med fyra anställda i Chicago arbetar i dagsläget cirka 35 personer hos Toontrack i Umeå. 
– Med de kommunikationer som erbjuds i Umeå och på det sätt man kan jobba på distans och ändå nå olika marknader finns det ingen anledning att flytta någon annanstans. Det är här vi bor, här vi har hittat kompetens och här vi har byggt upp företaget, säger Peter Knutsson. 

Toontracks specialitet är att spela in och förädla trumljud inspelade i studios över hela världen, för att sedan paketera dem till någonting som människor kan använda när de gör sin egen musik i en datormiljö. Under de fem år som gått sedan Umeå tidning skrev om företaget har de även utvecklat programvaror för andra behov samt vuxit med cirka tio anställda. 
Idén kommer ur ett självupplevt behov då Mattias Eklund, en av företagets grundare, för snart 20 år sedan såg till att skapa ett program för att lättare kunna spela in sin egen musik. 
– Att det skulle bli något slags mjukvaruföretag var aldrig tanken från början. Hela grejen handlar dock om att göra det lättare för folk att vara kreativa. När man på ett enkelt sätt får något att låta jättebra blir man peppad, säger Mattias Eklund.  

Den senaste riktigt stora produkten heter Superior Drummer 3 och är en avancerad uppgradering av tidigare program, där de bland annat byggt in artificiell intelligens. Inspelningsarbetet har skett i Galaxy studios utanför Bryssel och letts av George Massenburg, hedersdoktor i musik vid Berklee och en av världens mest meriterade ljudtekniker och producenter. 
– Det är det mest omfattande och påkostade produkt och inspelning som gjorts i vår del av den här branschen, säger Peter Knutsson. 
Förra veckan lanserades även den första expansionsprodukten till Superior drummer 3, en truminspelning av Bob Rock, som bland annat producerat Metallicas »Black Album«. 
– Många kan identifiera sig med hans lite tyngre sound. Det är en stor ära för oss att få göra en produkt med honom, han tillhör verkligen a-listan bland producenter.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Fotnot: Med anledning av att Umeå tidning i dag firar fem år har vi återigen träffat personer som intervjuades i de första upplagorna av tidningen, för att ta reda på vad som hände sedan. Mattias Eklund och Peter Knutsson är två av dessa personer. 
De andra uppföljningarna finner du här:
Veronica Ottosson: ”Jag tror på kunskap”
Miljöaspekten fick EoE glasses att byta land
Amanda Eklund vill förändra med hjälp av juridiken
Kraschen blev en vändpunkt för Anton Gunnarsson