Umeå nav för Sveriges kvinnliga journalisters #metoo-upprop

Kvinnor i olika yrken har gått samman för att berätta om övergrepp och sexuella trakasserier i sina branscher. Nu gör journalisterna dem sällskap och initiativtagarna är härifrån.


Systrarna Johanna Lindqvist, frilansjournalist, och Emma Lindqvist, politisk sekreterare i landstinget och tidigare journalist, startade en Facebookgrupp med namnet #Deadline förra veckan. Syftet var att häva tystnadskulturen och skapa en förståelse för att övergrepp sker överallt. På fyra dagar samlade den nästan 6 900 kvinnliga journalister. Hur många av dem som valde att skriva under uppropet offentliggörs i dag, onsdag.

Varför startade ni uppropet?
– Vi har sett olika branscher som startat upprop. #Metoo började kring kända mediepersoner, men majoriteten av journalisterna är inte kändisar, och vi har också råkat ut för det här som andra kvinnor i andra branscher har, säger Johanna.
Hon och Emma beskriver responsen i gruppen som fantastiskt peppande och stöttande.
– Det är många som har delat med sig av sina historier och många som har uttryckt att »äntligen får jag skriva av mig, jag har inte berättat för någon tidigare«, säger Emma.
Nu hoppas de att uppropet får stor uppmärksamhet.
– Vi vill att män och kvinnor ska ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter. Inte att kvinnor ska behandlas sämre än män, säger Emma.
– När namnunderskrifterna började ösa in satt jag och grät och tänkte att nu är jag med om något historiskt. Jag hoppas att mina barn kan berätta för sina barnbarn att min mamma och moster var med och skrev historia, säger Johanna.
Elisabeth Glaas
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Foto: Malin Grönborg

Läs uppropet: #deadline – 4147 journalister har fått nog av övergrepp och sexism på redaktionerna. Nu talar vi ut.