Pia minskade på sockret: "För mig blev det jättebra"

Sedan ungefär två år tillbaka har Umeåbon Pia Kollberg varit sockerfri. Omläggningen av kosten har gett positiva effekter.
– Jag är så pigg nu, somnar aldrig i soffan på kvällen och vaknar pigg på morgonen.


Pia Kollberg berättar att hon gick upp 35 kilo när hon var gravid med sitt yngsta barn, vilket var för cirka sex år sedan.
– Jag har alltid varit jojobantare, gått upp och ner. När jag då blev gravid tänkte jag att jag får äta vad jag vill. Problemet var bara att jag inte gick ner efter förlossningen.
Hon testade då att äta LCHF (lite kolhydrater och mycket fett).
– För mig blev det jättebra, min mage lugnade sig helt eftersom jag tog bort mjöl och socker.
Efter en tid hade 15 kilo försvunnit, men skillnaden mot tidigare »jojobantning« så kom inte kilona tillbaka. Sedan cirka två år tillbaka slutade hon med socker.
– Sedan jag tog bort sockret håller jag mig stabil, det är så skönt. Socker är min triggergrej. Förr hade jag tröstat mig, piggat upp mig och lugnat ner mig genom att äta godis.

Efter tre veckors sockerstopp upptäckte hon positiva effekter. Hon blev piggare, slutade få uppsvullen mage och slapp PMS.
– Det låter ungefär som om jag har mött gud, skämtar Pia och tillägger att hon ju faktiskt inte vet om alla förändringar är relaterade till kostomläggningen.
Beslutet att förändra matvanorna har inneburit är ett närgånget granskande av produkters innehållsförteckning. I dag har hon koll och tycker att det finns hur många alternativ som helst för henne. Hon ser sitt val att äta mer hälsosamt som något hon unnar sig.
– Jag väljer bort att äta vissa livsmedel därför jag vill må bra.

Men visst har hennes val fått konsekvenser i sociala situationer. Hon ser det inte som ett problem att ta med sig egen mat ibland eller att helt enkelt tacka nej till det som bjuds om det innehåller socker. Däremot har hon upptäckt att det nästan kan vara provocerande för vissa och hon kunde få kommentarer som »du borde unna dig« eller »inte behöver du«. Nu har hennes omgivning vant sig.
– Från början vad jag nyfrälst och försökte pracka på andra min erfarenhet, det är ju störande med präktiga typer. I dag gör jag inte det. Men det är kul att se att många runt omkring mig har testat att dra ner på socker för de ser hur mycket piggare jag är och som också får effekten att må så himla mycket bättre.
Elisabeth Glaas
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Läs mer: Överdriven sockerkonsumtion ökar risken för livsstilssjukdomar