Johanna Lindberg kan utses till Morgondagens stjärna

Hon är ensam om sin sport i Umeå, men är ändå en av världens bästa inom den.
I höstas tog 17-åriga Johanna Lindberg Sveriges första individuella medalj i voltige-VM och nästa vecka kan hon utses till Morgondagens stjärna vid Ryttargalan som Svenska ridsportförbundet arrangerar​.


– Okej, let's go, uppmanar linföraren Dusan Barci och Johanna Lindberg sätter av mot sin häst Real Easy som galopperar motsols i en volt.
Under några sekunder springer de sida vid sida innan Johanna fattar tag i ett av handtagen på hästens voltigegjord och drar sig upp med benen pekandes mot ridhusets tak. Sedan kastar hon sig upp på hästryggen.

JohannaLindberg AB 15

Att utföra akrobatik såsom volter och handstående på en galopperande häst kan framstå som ett omöjligt uppdrag, men Johanna gör det med en sådan självklarhet att man som åskådare nästan blir sugen på att testa själv. Då hon redan tränade både gymnastik och ridning var tröskeln låg till att anmäla sig till en voltigekurs som 10-åring, när Umeå ryttarförening initierade en sådan. Träningen var då bara inriktad på att deltagarna skulle få testa voltige och ha roligt. Efter bara något år lades gruppen ned – men Johanna hade fått blodad tand och valde att fortsätta träna voltige på egen hand. I år, sju år efter att hon anmälde sig till voltigegruppen, kan hon blicka tillbaka på en säsong där hon vunnit junior-SM med rekordpoäng, vunnit juniorguld i det nordiska mästerskapet och tagit brons i JVM.
– Det har varit fantastiskt, allt har varit på topp. Det här är min bästa säsong hittills, konstaterar Johanna.

JohannaLindberg AB 08

Det är långt ifrån en slump att Johanna rönt sådana framgångar i år. Dels har hon tränat hårt för det. Just nu, när tävlingssäsongen är över, kör hon tre fyspass, två konditionspass, två gymnastikträningar och tre voltigeträningar i veckan. Dels är det här första året då hon fått tävla på sin egen häst. Tidigare har hon scannat deltagarlistorna inför varje tävling för att hitta en häst hon kunnat låna och därmed bara kunnat träna på kort innan hon ska ut på tävlingsarenan.
– Att ha en egen häst är en stor trygghet. Det är väldigt stor skillnad mellan olika hästar: Galoppen, rörelsemönstret, hur ryggen är formad är annorlunda mellan dem. Min häst är också helt fantastisk – det är första året han tävlar och han är helt obrydd om saker som händer runt omkring. Många måste träna flera år för att det ska gå.

JohannaLindberg AB 06

När Johanna tog brons i JVM i augusti blev hon historisk, eftersom hennes medalj är Sveriges första individuella i ett världsmästerskap i voltige. Johanna berättar att det var väldigt många känslor som rörde sig i kroppen under den fyra dagar långa tävlingen i österrikiska Ebreichsdorf.
– Mitt mål var att hamna topp tio, men redan efter första rundan låg jag fyra. Av de två olika programmen brukar det första vara mitt sämre, så jag trodde inte det var sant. Jag var jätteglad, men försökte hålla mig cool. Inför sista rundan var jag väldigt nervös, på träningen innan hade jag ramlat av. Men sen gick jag in och satte allt.

JohannaLindberg AB 19

Fastän tävlingssäsongen är över för i år finns det fortfarande ett pris kvar som Johanna kan vinna. Nästa vecka hålls Ryttargalan på Grand hôtel i Stockholm och där kan Johanna bli Morgondagens stjärna, vilket är ett pris som delas ut till en hängiven ryttare eller kusk under 25 år som har placering i svår klass och förutsättningar att bli en framtida stjärna.
– Det är verkligen jättejättekul att jag blivit nominerad till det. Jag ska vara med på galan och självklart hoppas jag på det bästa.
Nu väntar en vinter med hård träning för Johanna där hon kommer ha fokus på fysiken och att öva in ett nytt program till nästa tävlingssäsong. Den blir Johannas sista som junior och hennes förhoppning är att ta sig ännu högre upp på prispallen på VM.
– Det vore häftigt att avsluta som junior på topp.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.