Skrivande som redskap i bearbetningen av trauma

I samband med #metoo har social medier fyllts av berättelser om övergrepp och sexuella trakasserier.
Det fick skaparna bakom Write your self att påskynda lanseringen av den kostnadsfria skrivkursen Reclaim your voice.
– Det finns många berättelser där ute som behöver tas om hand, säger författaren Anna Sundström Lindmark.


Att skriva kan underlätta bearbetningen av trauman eller andra jobbiga händelser i livet. Det handlar om att sätta ord på saker, hitta sin egen röst och organisera det man upplevt.
– Det finns många människor som känner att de inte har någon röst överhuvudtaget. Att få komma till uttryck genom ord gör att man kanske kan se sig själv från ett annat håll, säger Anna Sundström Lindmark, som under flera år lett kurser i skrivande med fokus på läkning och sett behovet av en traumaanpassad skrivmetod.

anna s l

Huvudmålgruppen är kvinnor och tjejer med erfarenhet av våld, men de riktar sig även mot andra som gått inom olika typer av trauman. Write your self lanserar nu Reclaim your voice, som är en gratis skrivresurs på nätet där man kan få hjälp att komma igång samt skapa en hållbar grund för skrivandet.
– På alla skrivkurser är det vanligt att deltagarna väljer att skriva om saker som kan väcka smärtsamma minnen. Har man inte metoder för att hantera det kan leda till att man slutar skriva för att det blir för jobbigt. Det är synd. Det finns bra verktyg för att orka igenom den här processen, menar Anna Sundström Lindmark.

För att kunna sprida skrivandet till många miljöer startade Write your self i våras en licensutbildning där man utbildar professionella aktörer – exempelvis terapeuter, präster och skrivpedagoger – i den traumaanpassade skrivmetodiken.
Lotta Lepistö, diakon på Backenkyrkan, har gått utbildningen via sin arbetsgivare och leder nu en skrivgrupp tillsammans med kollegan Erika H Magnusson från Ålidhemskyrkan.
– Jag ser den här typen av skrivande som direkt livsavgörande. Det kan vara en viktig del i en läkningsprocess och det här går väldigt väl ihop med vad svenska kyrkan står för och vill kunna erbjuda sina medlemmar. Det fyller en lucka som funnits, säger hon.
Intresset för skrivgruppen, som sker i kyrkans regi men är religiöst och politisk obunden, har varit stort och redan nu planerar man för att starta fler grupper efter jul.
– Att få sin röst hörd har blivit väldigt aktuellt i samband med #metoo-
rörelsen. De här berättelserna måste få träda fram, säger Lotta Lepistö, som även kommer att medverka i ett skrivretreat som anordnas den 25 november i Backens prästgård. Det blir en hel dag med läkande skrivande under ledning av certifierande Write your self-vägledare.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.