Emelie och Agnes brinner för ridsporten

Elitryttaren Emelie Stenman och ponnyryttaren Agnes Lindberg har hästar i samma stall, tränar hoppning tillsammans och har nu också startat en ridsportblogg ihop.
– Hästarna är typ hela vår fritid, konstaterar Agnes.


Det skiljer 9 år i ålder och 17 år i ridsportserfarenhet mellan 24-åriga Emelie Stenman och 15-åriga Agnes Lindberg, men stallet och hästhoppningen förenar dem.
Emelie började rida som 5-åring och deltog i sin första hopptävling när hon var 10. Efter att hon köpte hästen Maja 757 för två år sedan har hon gjort en större satsning på tävlandet – vilket givit resultat. När ekipaget debuterade i 150-klassen i Sundsvall summer horse show i somras vann de med 10 sekunder.
I helgen tävlade Emelie i inomhus-SM i Billdal, men hon valde att stryka sig sista dagen eftersom Maja var trött.
– Men det har varit kul, jag fick det jag kom dit för – rutin. Nu satsar vi mot utomhus-SM i sommar i stället, säger Emelie.

Agnes Lindberg började träna banhoppning först för två år sedan, efter att hon fått sin ponny Püppchen.
– Det var hon som lurade mig att köpa henne, skrattar Agnes och nickar mot Emelie.
Hon förklarar att Emelie såg stor potential i Püppchen och därför övertygade Agnes familj om att det var ett bra köp.
– Den ponnyn är det jävligt mycket power i. Man brukar säga att det finns olika typer av ponnyer och att det är bra att börja med en Volvo. Agnes började med en Ferrari direkt, säger Emelie.
Tillsammans med den snabba ponnyn har Agnes nu gått all in på hoppningen. Trots att de bara tävlat i 1,5 år har det blivit en hel del vinster – senast den gångna helgen när hon både vann sin klass, LB, och tog hem segern i såväl finalen som totalen i ponnyallsvenskan division I tillsammans med sitt lag från Stöcke ponnyförening.
För knappt en månad sedan startade Emelie och Agnes en hoppblogg, nouw.com/scoop, tillsammans. Tanken är att det ska vara en inspiration för andra ridsportintresserade, snarare än en webbdagbok.
– Vi pratar ju varje dag när vi står och mockar och får idéer hela tiden, så vi har ju jättemycket att skriva om, säger Agnes.

Redan nu ligger deras blogg trea på bloggportalen Nouws topplista över ridsportbloggar.
– Antagligen tycker målgruppen att det vi skriver är intressant. Vi försöker komma med något som är värt att läsa, något som känns nytt, tips och ibland mer roliga saker, säger Emelie.
Agnes och Emelie ägnar nästan all sin lediga tid till sina hästar och sin träning och strävar hela tiden efter att bli bättre ryttare. För att orka det måste man verkligen brinna för sporten, menar Emelie.
– Viljan måste vara jävligt stark, eftersom man måste ta hand om sin häst även om det är snöstorm ute. Tävlar man måste man vilja vinna också. Jag har hållit på länge, men jag räknas fortfarande som ung – i andra sporter är man slut som artist när man är 30 år, men i den här har jag just börjat, säger hon.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.