De valde en designskola i världsklass

Designhögskolan i Umeå har även i år placerat sig i topp på två av världens största rankinglistor för designutbildningar.
Hit söker sig studenter från hela världen. Umeå tidning har träffat två av dem.


Designhögskolan i Umeå är vackert belägen Öst på stan vid Umeälven. Lokalerna ligger i en gammal tegelbyggnad och är granne med bland annat Bildmuseet och Arkitekthögskolan. Där går 100–120 studenter. De senaste åren har skolan hamnat i topp på Red dot ranking och If ranking, vilka uppges vara de två största rankingarna över designutbildningar inom produktdesign i världen.

Umeå tidning har träffat Jakob Dawod och Akansha Aggarwal, båda läser på masterprogrammets andra och sista år men de har valt olika inriktningar.
Jakob, som kommer från Västervik i Småland, läser avancerad produktdesign. Han läste kandidatutbildningen på Konstfack i Stockholm, men valde att byta till Umeå. Dels passade inriktningen mot industridesign honom bättre, dels hade han hört gott om skolan.
– Min bror har också pluggat industridesign här i Umeå. Jag såg vad han och hans klasskompisar gjorde och kände att det var rätt val för att att få en bra framtid. Det här är den absolut bästa skolan i Sverige, kanske till och med i världen.
Han berättar att utbildningen innebär att man lär sig att lösa problem.
– Vi tacklar nischade marknader, som exempelvis gruvorbranschen, sjukvård eller skogsprojekt.
Studenterna arbetar i projekt och under Jakobs första år handlade ett av projekten om att förbättra arbetsmiljön för sjukvårdspersonal i ambulansen.
– Just det projektet fick Red dot award. Det var kul. Man vill ha den stämpeln i sin portfolio. Det är också ett sätt att ge tillbaka till skolan, ge den ett bra rykte. Det kan innebära bra samarbeten med företag bland annat.
I framtiden vill han ha ett jobb som innehåller variation, möjlighet att utveckla känslan för form och blanda det med problemlösning.
– Personligen är jag väldigt fascinerad av skor, jag skulle nog vilja jobba inom skoindustrin, även om jag inte tror att många här skulle vilja det för egen del.

EG Jakob Dawod 01

Akansha Aggarwal kommer från New Delhi i Indien. Efter att ha tagit sin kandidatexamen i Indien letade hon ett lärosäte för att läsa ett masterprogram. Två studenter i Indien rekommenderade skolan i Umeå och efter att ha tittat på de projekt som pågick på Designhögskolan valde hon att söka.
– Det är riktigt svårt att ta sig in, jag förväntade mig inte att göra det. Jag jobbade riktigt hårt med min portfolio och när jag tog mig in blev jag överlycklig, säger hon.
Akansha tycker att en stor fördel med skolan är att här går studenter från hela världen, vilket ger flera kulturella aspekter.
– Över tiden kan jag märka hur jag ändrar mitt sätt att närma mig olika saker. Här lär du dig inte bara att designa lösningar utan även att samarbeta i grupp.

Lärdomen att förstå hur man kommunicerar med människor från olika kulturer har varit värdefull. Som interaktionsdesigner handlar det om att se hur något påverkar människan och undersöka möjligheter för att förbättra. Hon berättar att ett av projekten bestod av att åka till en gruva i Gällivare och se hur gruvarbetare som bryter sten arbetade. Arbetsgivaren ville flytta dem från själva gruvan för att i stället utföra arbetet i en kontorsliknande miljö där de skulle styra arbetet med robotar. Studenternas uppgift var att analysera vad förändringen innebar och hitta lösningar som förbättrade för arbetarna.
– Det är ett exempel på att när miljön förändras för människor då kan designers göra erfarenheten bättre.
Frågan vad hon vill göra efter utbildningen tycker hon är svår att svara på.
– För tillfället ser jag mig själv där jag arbetar med något som har med offentlig service att göra, att skapa lösningar för allmänheten. Det intresserar mig som designer.
Elisabeth Glaas
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Läs mer: "Vi hamnar här tack vare att vi har så fantastiska studenter"