Ett lärorikt höstlov i gröna kläder

Vad gjorde du på höstlovet?
Några gymnasieungdomar kommer att ha ett annorlunda svar på den frågan när de återvänder till skolan.
De lämnade nämligen ifrån sig sina mobiltelefoner, klev upp klockan sex på morgonen och bodde på logement när Military camp arrangerades i Umeå för andra året i rad.
Tanken är att de ska få ökade kunskaper om vad som håller upp vårt samhälle vid kriser och krig.


Den första riktiga vinterkylan kan anas i luften när 19 ungdomar i åldrarna 16 till 19 år kommer gåendes på led, iklädda grova kängor och uniform.
Det är andra dagen på Military camp och nästa punkt på det intensiva schemat är utbildning i brandsäkerhet.
– Uniformen är bara för att lära dem grunderna i ordning och reda, men många av dem funderar på ett jobb i gröna kläder, berättar kurschef Germund Renström, som förklarar att höstlägret främst syftar till att öka ungdomars intresse och kunskaper för krisberedskap i det civila. De får träffa polis, räddningstjänst och militär för att få en inblick i vilka resurser som finns i samhället.

militarycamp AB 01

Den här eftermiddagen ska gruppen få lära sig att hantera bränder och vid militärens brandbana har en utbildningsledare förberett en rad olika övningar. Han inleder dock med att informera om vikten av att vara förberedd med rätt utrustning – en brandsläckare och brandfilt är någonting som bör finnas i varje hem, men det är givetvis livsviktigt att även klara av att hantera dessa. Han går igenom hur släckaren fungerar och tipsar om att det är bra att skaka om den ordentligt en gång per år så att inte pulvret klumpar ihop sig.
Och hur reagerar egentligen en person som brinner? Hur ska man själv agera i en sådan situation?

militarycamp AB 06

militarycamp AB 12

17-åriga Matilda Färnlöf från Sundsvall berättar att hon varit med om att en kamrats hår fattade eld, men att händelsen gick bra. Hon känner sig lite spänd inför dagens stora övning då alla ska få prova på att släcka en brinnande docka som ligger på marken.
– Det känns lite obehagligt att släcka eld, säger hon och får medhåll av kurskamraten Samuel Lustig, 18 år, från Piteå.
Båda två har sökt sig till Military camp för att de är intresserade av Försvarsmakten och vill få mer erfarenhet. De ser det också som ett tillfälle att lära känna nya människor.
– Jag är en av dem som ska söka värnplikt och förbereder mig för att mönstra efter gymnasiet. Jag tycker att det här lägret är jättebra, annars hade jag nog bara suttit framför datorn hemma. Det är kul att göra något annorlunda för en gångs skull, säger Samuel.
Även Matilda är intresserad av värnplikt och ser lägret som en bra möjlighet att prova på nya saker.
– Det är mycket disciplin här, man har blivit ganska ödmjuk, säger hon och berättar samtidigt att stämningen är god.
– Alla är jättetrevliga och det finns inget utanförskap alls.

militarycamp AB 11

Det är Försvarsutbildarna som är projektledare för lägret i samarbete med Försvarsmakten och Myndigheten för samhällskydd och beredskap. Förutom att öva brandsäkerhet får ungdomar under veckan även koll på exempelvis hur man skyddar sig vid ett omfattande elavbrott och det svenska krisberedskapssystemet. Totalt genomförs tre Military camp i Sverige under höstlovet, varav det vid I20-området i Umeå är det enda i Norrland. De flesta av deltagarna kommer från närområdet, men precis som Matilda och Samuel har några rest hit från andra städer.
​– Det här är ingen kurs för att försöka få ungdomarna att söka värnplikt. Det är helt enkelt en höstlovsaktivitet med bra mening i. Den är typen av läger har alltid funnits, men då har det varit inriktat mot det militära. Det här är lite mer samhällsnytta, säger Germund Renström, som för ett par år sedan gick i pension efter ett yrkesliv inom försvaret.

militarycamp AB 07

Även han talar om den fina gruppdynamiken som brukar uppstå och menar att uniformen kan spela en roll i detta.
– Det handlar om likformighet. Alla är lika mycket värda i en uniform och det finns inga förutfattade meningar baserade på klädsel.
Även om Military camp bara pågått ett dygn när Umeå tidning hälsar på så är Germund Renström ganska säker på hur det hela kommer att utveckla sig.
– De kommer att bli dödspolare på luckan, gråta när de skiljs åt och skapa olika Facebookgrupper, skrattar han.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.