Mötesplats ska liva upp Stöcksjö

Boende i Stöcksjö jobbar febrilt för att bland annat en multiarena, parkourpark och skejtpark ska bli verklighet intill Stöcksjöbadet.
Prislappen på projektet beräknas till 4–5 miljoner kronor och tanken är att det påbörjas redan till våren.Under en middag med några grannar kläcktes idén till att utveckla Stöcksjöbadet och området intill, berättar Stöcksjöborna Gustav Nord och Maria Byström. Innan sommaren presenterade de idén vid ett bygdegårdsmöte och där visade det sig att många var intresserade av att engagera sig i projektet.
– Det var någon som ville hålla på med skejt, någon annan med parkour och någon med beachvolley. Sådant här växer när man tar ett första initiativ, konstaterar Gustav.
Nu är planen att allaktivitetsytan ska innefatta bland annat en multiarena för bollsporter, en pulkbacke med belysning, en boulebana, en parkourpark och en skejtpark. Parkeringen och beachvolleyplanerna som redan finns i dag ska också rustas upp.

Projektet är uppdelat i tre faser och ambitionen är att påbörja den första, som bland annat innefattar markarbete och bygget av multiarenan, i maj nästa år. Förra veckan lämnade projektgruppen som bildats in en ansökan om ekonomiskt stöd till Umeå kommun. Den första fasen beräknas kosta 1,5 miljoner kronor, hela projektet budgeteras till 4–5 miljoner kronor.
– Kommunen gillar ju initiativ, så det ska bli kul att se om de kan prioritera det här. Vi kommer gå vidare med att söka finansiering hos bland annat idrottsförbundet och Allmänna arvsfonden och vi ser goda förhoppningar om att det här ska bli verklighet, säger Gustav.
Drivkraften till att lägga ner många ideella timmar på det här projektet grundar sig i viljan att skapa en naturlig mötesplats för såväl barn och vuxna i Stöcksjö. I nuläget saknas något liknande i den södra delen av Umeå, menar Gustav.
– Stöcksjö är en spretig by, med detta kan vi få ihop den. Och vi vill också att våra barn ska ha något att göra här säger han.
Maria Byström fyller i:
– Folk dras ändå hit tack vare sjön, så det här är en naturlig plats att göra någonting på.

Vid sidan av att hitta finansiering till de fasta kostnaderna är projektgruppens största utmaning att hitta intäkter som kan täcka driftkostnaderna som beräknas till drygt 300 000 kronor per år. Där finns olika idéer på att ta en frivillig parkeringsavgift, arrangera tävlingar och olika aktiviteter.
Under 2019 hoppas projektgruppen att den tredje och sista fasen ska avslutas.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Läs mer: Idrottshallen växte till en stor satsning i Stöcke