Renée bytte bransch och satsar på eget varumärke

För ett par år sedan gjorde Instagramprofilen Renée Levander en nystart mitt i livet.
Nu har den före detta säljaren skolat om sig, fått fast jobb i trädgårdsbranschen och är även på gång att lansera det egna varumärket »Renées skafferi«.
– Det känns som om jag gjorde rätt val när jag bröt helt, säger hon.


Tusentals människor har via Instagramkontot @lillatavelsjo tagit del av det omfattande byggnadsvårds- och renoveringsarbete som Renée Levander och hennes sambo Robert Jonsson ägnat sig åt efter att de flyttat ett nedgånget hus från Tavelsjö till Sörmjöle.
I dag bor de i sitt drömhus och Renée har även lyckats göra stora förändringar när det gäller sitt yrkesliv. Efter att ha arbetat som säljare i livsmedelsbranschen i 14 år blev behovet av en nystart påtagligt för ett par år sedan.
– Det som hände var att jag blev utbränd en sväng och började sedan jobba igen, men jag kände ändå tendenser till utmattning och då beslutade jag mig för att göra något annat.

Hon läste en ettårig trädgårdsutbildning på Forslunda i Umeå och såg det hela mest som en möjlighet att bryta gamla vanor och ägna sig åt ett av sina många intressen. Utbildningen ledde dock till jobb hos ett företag som sköter mycket mark- och grönytor åt både Umeå kommun och Balticgruppen. Det rör sig bland annat om beskärning, gräsklippning, snöskottning och sandning.
– Jag trivs jättebra. Det är ett varierande jobb och jag får arbeta utomhus hela dagarna. Jag får också jobba fysiskt vilket jag saknat, berättar Renée.
Men eftersom det till stor del rör sig om säsongsarbete satsar Renée nu på att under vinterhalvåret komplettera med att starta eget inom mathantverk. Hon står i startgroparna för att lansera det egna varumärket »Renées skafferi«.
– Jag har alltid tyckt om att sylta och safta och efter att vi förra året ordnade en loppis på gården där vi bland annat sålde hemmagjord glögg upptäckte jag att människor var väldigt intresserade av att köpa närproducerat och lokalt mathantverk.

Tanken är att förädla frukt och bär främst från närområdet och skogarna runt omkring. Renée har nyligen gått en kortare utbildning i mathantverk, där hon bland annat fått lära sig livsmedelslagar och hur man producerar i mindre skala.
Det egna företagets fokus ligger främst på olika typer av marmelader, men även en del sylt och glögg och förhoppningen är att kunna börja sälja på marknader i höst.
– Jag hoppas kunna sälja marmelader som passar till ostbricka och att de inte bara ska finnas på gårdsbutiker utan vara mer tillgängliga och tillhöra utbudet i större matbutiker. Det kan vara kul att det finns något lokalproducerat alternativ, tycker jag.

Renée saknar inte sitt gamla jobb som säljare, men känner att erfarenheten är bra att ha.
– Jag har ju gillat försäljningen, men nu blir det mer på mina villkor. Nu gäller det egen produktion och då blir det en helt annan sak.
Efter att först ha varit säsongsanställd hos trädgårdsföretaget fick hon i september fick hon en fast anställning.
– Det känns som om jag haft väldigt fin tur som fick jobb redan innan skolan var slut och att jag dessutom fick en tillsvidareanställning känns fantastiskt.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.