Maria: "Jag förstod inte själv vad som hände"

– Det har blivit ett samhällsproblem. Det här är ingen sjukdom att ta lätt på, säger Maria H. Oppman, som drabbats av utmattningssyndrom och nu utbildat sig till avspännings- och
stresspedagog.


Maria H. Oppman har varit sjukskriven för stressrelaterad ohälsa i omgångar. För två år sedan drabbades hon av utmattningssyndrom och försöker nu hitta nya vägar i livet.
– Jag förstod inte själv vad som hände och ännu mindre min chef kunde förstå för att veta hur han skulle hjälpa, berättar hon.
Maria arbetade som badmästare och upplevde en ökad stress i en arbetsmiljö som hon kände innehöll otydliga direktiv och många oklarheter.
– Det var frihet under ansvar men ändå inga tydliga riktlinjer och ramar, vilket jag tyckte var jättejobbigt. Det kanske passar andra men den var jättesvårt för mig.
Hon blev ljudkänslig fick sömnsvårigheter, koncentrationsproblem och värk i rygg och axlar.
– Om jag skulle skriva någonting kunde jag inte formulera mig och få ned det på papper.

Nu har Maria haft tid att reflektera kring sin situation och har därför en annan syn på vad som orsakade hennes utmattning.
– Först tänkte jag att det definitivt berodde på jobbet, men jobbet var droppen som fick bägaren att rinna över. Jag bar på många obearbetade saker i mitt privatliv. Nu i efterhand kan jag känna att jag borde ha tagit ett break för att hinna ikapp alla mina känslor, säger hon.
Hon har nu avslutat en distansutbildning till avspännings- och stresspedagog.
– Jag gick utbildningen lite för att läka mig själv. Jag kände att jag fått väldigt lite hjälp från vården och från jobbet, säger Maria som ska föreläsa om »Hur stressen tog över mitt liv« på biblioteket i Sävar den 26 oktober. Hon har även startat eget där hon ska försöka etablera sig som ett stöd mellan landsting och arbetsgivare.
Men stresskänsligheten känner hon fortfarande av.
– Man måste ta det långsamt tillbaka. Så är det bara.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.