Ishockey används för att integrera unga

För drygt två år sedan bildades Tegs SK hockey ungdom och redan från start bestämdes inriktningen – sporten skulle bli mer tillgänglig för alla.
Nyss blev det klart att föreningen fått 2,7 miljoner kronor för att driva integrationsprojektet »Din framtid«.


Förra veckan stod det klart att det tvååriga integrationsprojektet beviljades medel från Allmänna arvsfonden. Dess syfte är att ge nyanlända ungdomar en bättre tillvaro och att bidra till att de förbereds på ett bra sätt inför framtiden. Tanken är att använda idrottens värld med bland annat fysisk aktivitet, tillgången av olika typer av nätverk och föreningslivets värdegrunder och demokratiska struktur. Målgruppen är 13–18-åringar.

Zakarias Granlund, föreningsutvecklare i Tegs SK hockey ungdom, berättar att eftersom ishockey är bundet till de två anläggningar som finns i Umeå kommer de i projektet bland annat att arbeta med bostadsnära aktiviteter, något som de tror kommer att öka deltagandet i områden som i dag inte är självklara rekryteringsområden för sporten. Han nämner områden som Ålidhem, Ersboda och Carlshem som exempel.
– Vi ska testa en metod som är lite bredare, målet är så mycket större än att få dem att börja spela hockey. Vi ska använda oss av det som hör till idrotten, som positiv inverkan på hälsan, vänner, nätverk på olika nivåer. Vi vill väva samman och ge tillgång till alla de ytorna.
Han förklarar att projektet går hand i hand med den inriktning som föreningen har. Ända sedan starten för två år sedan så har det arbetats för att vara mer inkluderande och det finns strategier för att sänka tröskeln för grupper som vanligtvis inte väljer ishockey.
– Vi har arbetat med tre utvecklingsspår: Öka intäkterna för att sänka deltagarkostnader, arbeta för en attitydförändring samt verka för att vara en förening som är tillgänglig för alla. Vi vill få fler att börja och att de ska fortsätta längre upp i åldrarna.

Några konkreta insatser som gjorts är att föreningen har en bil, som används för att hjälpa familjer att skjutsa till och från träning och match och det finns några utrustningar som barn kan låna. Dessutom har en fond, »Alla för en«, etablerats. Där kan föräldrar söka pengar för exempelvis träningsavgift och utrustning.
– Vi har fått en ökning med barn underifrån och vi har även startat ett J20-lag där många av spelarna tidigare har slutat, men nu valt att börja om att spela igen.
Elisabeth Glaas
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.