Tryggare idrott med fler vuxna

Hur motverkar vi sexuella övergrepp inom idrotten?
Den frågan behandlades vid en nätverksträff som Bris arrangerade i Umeå förra veckan.


Idrotten är Sveriges största folkrörelse och värdet av idrotten kan vara stort både för individen och samhället; den kan innebära gemenskap, fysisk aktivitet, bekräftelse och möjlighet att utvecklas. Men inom idrotten förekommer också sexuella övergrepp i alla typer av idrotter. Det visar Bris-rapporten »Sexuella övergrepp inom idrotten som presenterades i Umeå förra veckan. Per Höglund, psykolog vid Institutionen för psykologi samt engagerad i Sävar IK, deltog vid träffen som expert.

Vilken betydelse har det att vi talar om sexuella övergrepp inom idrotten, att Bris släpper en sådan här rapport, att exempelvis Patrik Sjöberg offentligt berättar om de övergrepp han utsatts för?
– Jag tror att det har en enorm betydelse. Det här är så tabubelagt, så svårt, ett minfält för alla inblandade. Det är otroligt viktigt att det finns berättelser, det här kan hända alla föreningar, säger han.
För att skapa en trygg miljö i föreningarna gäller det att arbeta förebyggande.
– Att ledare och styrelser jobbar aktivt med att öka antalet vuxna som är involverade i träning. I slutändan handlar det om att bygga en barnvänlig idrottsverksamhet som jobbar med de traditionella mänskliga rättigheterna; barnen ska känna sig trygga, det ska finnas vuxna som ser och bekräftar och hjälper barnet att utvecklas på olika sätt. Det räcker dock inte med en pärm som står på ett kansli. Det här är ett jobb som ska genomsyra hela föreningen.

Styrelser ska upprätta en krisplan, där det tydligt framgår vad som ska göras och vem som har ansvar om det framkommer misstankar om övergrepp. Om en misstanke om övergrepp uppstår ska det hanteras skyndsamt, menar Höglund.
– En orosanmälan ska göras till socialtjänsten om man misstänker att ett barn far illa. En eventuell förövare ska inte hinna bli briefad innan professionella hanterar ärendet.
När det gäller verksamheter som jobbar med barn och unga menar han att det ska vara tryggt till 100 procent. Hellre tacka nej till ledare som inte lever upp till föreningens policys.
– Vi släpper iväg våra barn till andra och det ska inte finnas utrymme att misstänka något.
Elisabeth Glaas
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.