De strejkar för att få stopp på utvisningarna

I lördags arrangerades en sittstrejk i Umeå. Deltagarna kräver att utvisningarna till Afghanistan upphör och att de ensamkommande unga asylsökande i Umeå kommun får stanna här även när de fyller 18 år.


Omkring 40 personer deltog i lördagens sittstrejk på Renmarkstorget i Umeå. Liknande protester ägde rum i hela landet under helgen som gick, samtliga med syfte att uppmärksamma och stoppa Sveriges utvisningar av ensamkommande barn och unga till Afghanistan. Ett land som deltagarna i sittstrejken menar är ett av världens farligaste länder.

EG strejk asylsokande 04

En av deltagarna var Ulla Tinderfjäll. Hon berättar att hennes engagemang dels beror på att hon har en ungdom boende hos sig, dels på att hon menar att det här handlar om vilket samhälle vi vill ha.
– Jag gör det här lika mycket för mina barnbarns skull. Vi ska ha ett samhälle där vi ryms. Vi ska inte öppna dörrar hur som helst, men inte driva den här hårda linjen. Speciellt inte mot de här barnen som har varit här så länge, men när de nu fyller 18 år räknas som vuxna män och förväntas kunna klara sig i ett land där de inte har bott och inte har några anhöriga, säger hon.
Förutom att stoppa utvisningarna kräver deltagarna också att kommunpolitikerna i Umeå låter ensamkommande ungdomar som befinner sig i en asylprocess stanna kommunen även när de fyller 18 år.

Mohammed Ali, som fick avslag för ett par veckor sedan, berättar att han är på plats för att protestera mot orättvisa lagar.
– Låt de som fyller 18 år stanna i staden de har bott i sedan de kom till Sverige, där har de sina kompisar och nätverk. Det är jätteviktigt för oss, säger han.
– Om de får stanna kvar i kommunen kan de fortsätta gå sin utbildning och ha kvar sina nätverk med både vuxna som bryr sig och vänner. De känner sig trygga här. Placeras de på ett annat ställe innebär det ytterligare ett otryggt trauma, säger Ulla Tinderfjäll.
Nu hoppas hon att de ska nå fler vuxna som känner att det här inte är ett samhälle vi vill ha.
– Det handlar om hur vi ser på människor som har kommit till vårt land. Det som är mest hemskt är att man inte kan skydda en medmänniska mot övergrepp. Var har våra ideal tagit vägen? Se på historien: Har vi inte lärt oss någonting?

Fabel Gholami fick uppehållstillstånd för ett halvår sedan. Han förstår inte logiken bakom besluten då han har kompisar som kommer från samma stad i Afghanistan har fått avslag.
– Mina kompisar är väldigt oroliga och mår inte bra. Afghanistan är inte säkert.
För Hossein Ali Akbari råder en svår och orolig tid. Han har fått avslag tre gånger och väntar nu på besked från en prövning. I lördags var han på plats på Renmarkstorget för att visa sin solidaridaritet och kämpa för att utvisningarna till Afghanistan ska upphöra.
– Vi tycker det är fel att skicka någon till Afghanistan. Låt oss leva.
Elisabeth Glaas
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.