Hörneforselever med i experiment

Vilka nyheter når unga och hur tas de emot?
Det är frågor som nu har besvarats av tusentals ungdomar i Sverige – bland annat av elever som går på Hörnefors centralskola. I fredags anordnades nämligen Forskarfredags massexperiment.


I klassrummet sitter eleverna i 7B indelade i grupper om tre. Datorerna är förmiddagens arbetsredskap och eleverna letar nyheter i sina flöden.
– Vi har hittat en nyhet om en fotbollsspelare som har kraschat, det är Sergio Aüero, den verkar trovärdig, säger Jenny Ahlgren och får medhåll av Tuva Åsberg och Linus Gustafsson.
Däremot har trion hittat en annan nyhet som splittrar enigheten: En jätteråtta har påträffats på Salomonöarna. Tuva och Linus är skeptiska till sanningshalten på grund av att de inte har fångat gnagaren på bild, medan Jenny menar att det är troligt at nyheten är riktigt då flera media har rapporterat om den.

Den här förmiddagen ägnar hela högstadiet i Hörnefors åt att med hjälp av ett digitalt verktyg samla in och granska nyheter på ett vetenskapligt sätt. Informationen samlas in och tillsammans med tusentals andra svenska elevers utgör det ett dataunderlag till forskare. Det är ett massexperiment som arrangeras årligen som en del av Forskarfredag. I år handlar experimentet om att besvara frågan »Hur trovärdiga är ungas nyhetsflöden?«.
Monica Ros, specialpedagog på Hörnefors centralskola, berättar att det tillhör läroplanen att lära eleverna kritisk granskning. Att undervisningen kan ske i den här formen tycker hon är positivt.
– Dels får forskarna in vad som finns i ungdomarnas flöden, dels får ungdomarna in tänket.
Hon berättar att förhoppningsvis ger övningen ringar på vattnet och diskussioner även hemma vid köksbordet.
– Det har stor betydelse att kunna tänka kritiskt. Vi översköljs av information och man måste lära sig att sortera den. Att vi på det här viset kan föra in verkligheten i skolan är bra.
Eleverna Fredrik Vallström, Rasmus Lindgren och Emilia Vestman tycker att det är roligt att få leta på det här viset bland nyheterna. De har inte stött på något som de verkar felaktigt än, men Fredrik berättar att på Youtube florerar fejknyheter.
– Man kan inte lita på allt, det behöver inte stämma. Ibland kollar jag upp något som verkar fel.
Elisabeth Glaas
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.