JVM i Yogyakarta väntar för Olivia

I morgon, torsdag, börjar JVM-äventyret för 17-åriga Olivia Wänglund. Hon åker nämligen till Yogyakarta, Indonesien, för att möta världseliten.
– Det är hur häftigt som helst att få chansen att möta de asiatiska spelarna och att få se de bästa i min ålder, säger hon.


Den här säsongen innebär stora förändringar för Olivia Wänglund. Även om hon under fjolårets säsong delvis spelade badminton för IFK Umeå så bodde hon fortfarande kvar i Sundsvall. I höst flyttade hon till Umeå för att läsa andra året på Dragonskolans idrottsgymnasium, hon spelar helt för IFK Umeå och har blivit uttagen för att spela lagspelet under JVM.
– Det är jättestor skillnad här jämfört med hemma när det gäller badminton. Det är träningsmöjligheten; träningstider, tempot på träningarna, kunskapen hos de jag tränar med. Nu tränar jag mer med seniorer, hemma var det med jämnåriga.
JVM är långtifrån den första nationella tävlingen som Olivia deltar i. Hon började tävla internationellt redan i elvaårsåldern.
– För mig har det varit en bra erfarenhet att tävla utanför Sverige. Att få möjligheten att åka till ett annat land har varit hur häftigt som helst.

Hur har du förberett dig inför JVM?
– Det största är att jag har flyttat hit. Till helgen (förra helgen, reds. anm.) ska jag på en tävling, men inte spela alla kategorier. Syftet då är att träna på att tävla.
Hennes inställning till mästerskapet är att fokusera på sig själv.
– Jag har aldrig varit på ett VM, jag har aldrig varit i Asien. Jag måste vara lite ödmjuk, jag vet inte hur jag reagerar efter att ha flugit ett dygn. Jag ska försöka koncentrera mig på mig själv, jag vet vad jag kan på badmintonplanen.

Eftersom Olivia deltar i lagtävlingen vet hon inte än om hon kommer att spela individuellt eller i par.
– Jag vet inte vad jag ska förvänta mig. Det jag vet är att jag ska spela lagspelet så jag vill bidra så mycket jag kan till laget oavsett om jag får spela eller inte. Sedan vill jag så klart spela så mycket som möjligt.
Olivia berättar att det ska bli spännande att åka, men att det är svårt att veta vad hon ska förvänta sig.
– Det jag vet är att jag kan få möta jättebra spelare. Det är hur häftigt som helst att få chansen att möta de asiatiska spelarna och att få se de bästa i min ålder.

Även om det är stor fokus på badminton nu så är fotbollen fortfarande en lika stor del i hennes liv, även där är hon på landslagsnivå och hon spelar i ett division 1-lag hemma i Sundsvall.
– Jag behöver inte välja nu, men känner att det börjar bli lite mycket. Fotbollen vet jag var jag har, badminton vill jag ge en chans.
Elisabeth Glaas
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.