Ragge riktar kameran mot rymden

Från ett egensnickrat observatorium i Yttersjö fotar Ragnar »Ragge« Lundmark objekt i Vintergatan och andra galaxer.
– Det är ju den här ständiga jakten på den perfekta bilden, säger han.


Han kallar det lite skämtsamt för sin mancave. Andra skulle nog benämna den lilla stugan med kupoltak observatorium. Historien bakom att Ragnar »Ragge« Lundmark lagt ner stor möda på att själv bygga den på sin gård i Yttersjö sträcker sig egentligen ända tillbaka till hans tonår, när han köpte sitt första teleskop.
– Då försökte vi fotografera genom teleskopet med en instamatic-kamera, jag och en kompis, men det blev som ingenting. Så vi använde det mest visuellt för att kika på Saturnus, Jupiter och Mars som syntes då, berättar Ragge.
Intresset för astronomi har sedan dess varit konstant, men har efter tonåren yttrat sig i att Ragge bänkat sig framför så gott som alla tv-program i ämnet som visats.
– För två år sedan kände jag »fasen, jag kanske ska ta upp det igen«. Så jag köpte teleskopet 2015 när jag var på turné som ljudtekniker till Euskefeurat. Jag fick släpa med mig det runt hela Sverige. Sedan hittade jag Astronet, där folk lägger upp sina astrofoton, och blev ännu mer triggad.

RaggeLundmark AB 09

När Ragge då började med astrofotografering, alltså att fota stjärnhimlen, stod han på bar backe ute på gården. Rent praktiskt innebar det att han var tvungen att rigga upp utrustningen varje gång han skulle ta bilder.
– Det tog nästan två timmar innan första bilden kunde tas och oftast blev det bara skit av allt. När jag hade burit allting in och ut några gånger började jag planera att bygga en permanent uppställningsplats.
Det tog bara några månader, sedan stod den första versionen av Ragges observatorium färdig. Det hade ett konventionellt, platt tak som gick att skjuta åt sidorna med hjälp av en motor.
– Men så kom jag på i våras, idiot som man är, att ett observatorium måste ha en kupol. Så jag började googla hur andra gjort och smida planer. Det blev i slutändan betydligt mer omfattande än jag trodde: Det tog två månader att bygga kupolen och hälften av tiden har jag klurat på hur jag ska lösa saker.
I korta drag är kupolen byggd av plywoodskivor täckta med glasfiber och båtplast. Den går att snurra hela varvet runt, för att luckan som teleskopet fotar genom ska följa med jordens rotation. Motorn som drar runt kupoltaket är en vindrutetorkarmotor från en Citroën. Nästa projekt Ragge har är att sätta in en lasermätare så att taket ska flytta sig automatiskt.
– Jag har fått klura nå jävulskt för att få det att funka, men det är lite av sporten att inte ha alla lösningar klara från början.

RaggeLundmark AB 02

Astrofotografering går det att ägna sig åt under de delar av året när nätterna är mörka – här sträcker sig alltså perioden från september till maj. Sedan måste det också vara klart väder för att det ska gå att fotografera objekt i rymden. Ragge är ute i sitt observatorium så fort det är stjärnklart.
– Har jag tid måste jag passa på. Hela grejen med astronomi är att det finns 40 000 objekt att titta på i Vintergatan, vi ser hälften här på vårt halvklot.
För att få ihop ett enda skarpt astrofoto krävs det att man tar flera bilder. Ragge berättar att han brukar fota omkring 50 bilder, med en exponeringstid på ungefär 1–2 minuter vardera. Sedan lägger han ihop bilderna med hjälp av ett dataprogram, för att därefter redigera det som ska bli den slutgiltiga bilden. Bakom en enda bild ligger alltså flera timmars arbete – och många foton som inte blev något.
– Jag har kastat flera tusen bilder. Oftast är det något som strular, konstaterar Ragge.
Fast några bilder har han fått till. Han visar ett foto han tagit på en klotformig stjärnhop som består av 500 000 stjärnor, ligger 33 900 ljusår bort och bär namnet M3. Ett annat foto visar Malströmsgalaxen som består av två miljarder stjärnor och har ett avstånd på runt 35 miljoner ljusår.
– Jag gillar stjärnhopar av någon anledning, och galaxer. Gasmoln har jag inte varit på riktigt än.

stjarnhop

malstromsgalaxen

Sedan kupoltaket kom på plats har Ragge inte kunnat fota någonting, eftersom september inte bjöd på en enda stjärnklar kväll. Men när någon sådan väl dyker upp kommer Ragge vara ute i sin mancave.
– Det är ju den här ständiga jakten på den perfekta bilden. Drömmen vore att få till en med blixtrande skärpa, då det är bra seeing med lugnt i luftlagren.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.