Klubben i källaren växer sig större och starkare

I början av året startade en armbrytarklubb i en gymkällare på Grisbacka.
Från att ha varit fem killar från Storuman, som alla kände varandra sedan tidigare, har nu klubben mer än femdubblats – och det är främst tjejer som intresserat sig för sporten.
– Vi ska träna upp ett lag som kan representera Umeå på SM, säger gymägaren och tränaren Toni Anttila.


​För några veckor sedan kammade Sverige hem ett VM-guld i armbrytning tack vare Fia Reisek från Storuman. Umeåbon Toni Anttila var även han på plats under VM i Budapest, men placerade sig någonstans i mitten i sin klass. Ett resultat som gnager i den armstarke 21-åringen, som redan har ett VM-brons på väggen hemma och är sjufaldig svensk mästare.
– De små marginalerna kan vara avgörande för hur det går, men jag ska satsa på att bli överlägsen så att de här små marginalerna inte ska spela någon roll, säger han.
Tillsammans med sin kompis Natanael Östhagen tog han i början av året över gymmet Westside på Grisbacka. De träffades på armbrytargymnasiet i Storuman och började redan där skissa upp en gemensam plan för att starta gymverksamhet med inriktning på kraftsport och armbrytning. När de ryktades att Westside i Umeå var till salu slog de till.
– Här finns det folk som varit medlemmar längre än vi levt. På banken tyckte de att vi var väldigt unga, men de tyckte också att vi hade en bra affärsplan, säger Toni.
– Ja, och nu är det upp till oss att bevisa det, fyller Natanael i.
Målmedvetenheten hos de båda vännerna går inte att ta miste på. De har en plan för sitt gym, som döpts om till Viking kraftsport, och de har strategier för hur deras passion för armbrytning ska lyfta sporten i Umeå. Medlemsantalet i den nystartade armbrytarklubben har ökat från fem, sex killar till uppemot 30 och hälften av dessa är kvinnor. Målet är att vinna SM som klubb om två år.
– Umeå har så pass många invånare att vi kan hitta folk i alla klasser. Vi behöver alla åldrar och alla storlekar för att kunna slå Storuman, som är överlägsna i dagsläget, säger Natanael.

Armbrytning 5

I en röd skinnsoffa omgivna av energidrycker och 1990-talsinredning sitter Sandra Demby, Tyra Brännström och Amanda Eriksson. De väntar på att kvällens träningspass ska börja.
– Jag ville hitta en sport som inte alla andra håller på med. Jag tycker att fotboll och innebandy är jättetråkigt, berättar 13-åriga Tyra, som hållit på med armbrytning i drygt en månad.
Hon har fått med sig kompisen Sandra Demby, som även hon fastnat för att bryta arm.
– Jag har hållit på med hästar, vilket gjort att jag blivit stark. Jag tycker att det är kul att hålla på med styrkesport. Armbrytning är en extrem sport och det gör den spännande.
27-åriga Amanda berättar att hon nyss lagt av med att kasta slägga och vill testa något nytt.

I källarlokalen, som finns i anslutning till gymmet, står tre armbrytarbord uppställda. Toni går igenom upplägget för kvällens träning och förklarar att de kommer köra segt och tungt i stället för explosivt. De kommer även att få känna på hur det är att bryta rem, det vill säga att händerna binds samman, något som kan hända vid en omstart på tävling där greppet släppt.
– Det är viktigt att lära av varandra. Tänk på att försöka lära så mycket som möjligt av så många som möjligt, förklarar Toni för gruppen.
Tyra får chans att möta Jonna Blind, en välkänd armbrytare från Klimpfjäll med dubbla EM-brons och ett VM-brons. Hon är på plats just den här kvällen för att instruera och inspirera i den nya Umeåklubben.
– Det är viktigt att det finns bra förebilder, säger Toni, som även förklarar att armbrytning är en sport vem som helst kan börja med när som helst i livet.
– Det är aldrig för sent.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.