Satir på gränsen mellan teater och utställning

Med föreställningen "Köttberget – ett ansvarsfullt förslag" tar Skuggteatern klivet ner från teaterscenen, in i en konstutställning om statligt finansierad kannibalism.
– Vi ville göra något helt annat, säger skådespelaren Karin Malmberg.


I en alternativ samtid kan befolkningen frivilligt registrera sig i det statliga Köttregistret. Mot en medborgarlön kan de leva gott fram tills de är 69 år och därefter sluta som en donerad bit kött på någons tallrik. I den verkligheten tar Skuggteaterns nya föreställning "Köttberget – ett ansvarsfullt förslag" avstamp.
– Jag hittade en bok från 70-talet i en kompis bokhylla som heter "Kokbok för kannibaler". Det var en fånig bok, men den triggade igång idén på en normalisering av kannibalism i vår samtid, berättar Emil Nilsson-Mäki, regissör och skådespelare i föreställningen.

Med "Köttberget" kommer publiken få uppleva teater i en annorlunda form. Stora delar av föreställningen utspelar sig nämligen i ett konstgalleri, där publiken får en guidad visning genom utställningen som skildrar framväxten av registret från ett kontroversiellt förslag till en allmänt accepterad samhällslösning.
– Teatern måste utvecklas och hitta sin grej, vi kan inte bara härma tv-serier och filmer. Det känns spännande och roligt att göra andra grejer, konstaterar Emil.
Karin Malmberg, också skådespelare i föreställningen, berättar att arbetet med "Köttberget" tagit lång tid. Dels för att de i manusarbetet målat upp ett helt samhälle för att historien inte ska innehålla logiska luckor, dels för att de skapat konstverk som har berättande roller i föreställningen.
– Innan vi gjorde dem gjorde vi en beskrivning av konstnären för att hitta olika karaktärer i konstverken, säger Malmberg.

Med "Köttberget" ställer Skuggteatern frågor om vad lycka innebär, varför det är bra att vi blir äldre och vad som händer när man mäter människoliv i siffror och resurser.
– Att göra om människor till siffror händer ju faktiskt på riktigt också, det är en stor del av vår samtid. Till exempel använder man sig av begreppet "quality of life" inom sjukvården för att mäta hur människors livskvalitet påverkas av olika behandlingar, säger Karin.
– Vi har ju till och med ett parti i vår riksdag som vill göra om människor till siffror, säger Emil.
I morgon är det premiär för föreställningen på kulturhuset Klossen på Ålidhem. Just premiärföreställningen är slutsåld, men därefter finns möjlighet att se "Köttberget – ett ansvarsfullt förslag" fram till den 21 oktober.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.