Ny stödgrupp för unga som mist någon i suicid

I höst kommer samtalsgrupper för unga som mist en anhörig i självmord att starta i Umeå.
– Vi skapar utrymme för ungdomar att träffas och kunna prata om det man varit med om. Det är mycket frågor som kommer upp och det är vanligt med skuldkänslor, berättar Marcus Ericsson, ansvarig för ungdomsverksamheten vid SPES Riksförbund.


Tack vare pengar från regeringen kan nu Riksförbundet för suicid prevention och efterlevnadsstöd, SPES, arbeta med att bygga upp en verksamhet specifikt riktad till ungdomar över hela landet. Marcus Ericsson i Göteborg har anställts för att leda uppdraget och han håller i en första träff i Umeå den 10 oktober i Sensus lokaler på Västra kyrkogatan.
– Det finns ett behov av att rikta sig till ungdomar. Ofta kommer ungdomar i sällskap med en förälder till våra grupper, men det finns behov av att få prata själv eller när andra anhöriga inte är med. Man kanske inte kan berätta allt man har inom sig när andra närstående är med, säger han.

Vem tycker du bör söka stöd och hjälp hos SPES?
– När man varit drabbad och förlorat något. Många frågar sig; Varför såg jag ingenting? Kunde jag ha förhindrat det här?
– Vi vill också sprida kunskap om vad suicid är så att man kan förstå varför någon lämnar. Ingen väljer att ta sitt liv utan man drabbas av en sjukdom, exempelvis en djup depression vilket min pappa drabbades av. Den depressionen dödade honom.

Ni söker volontärer till ungdomsverksamheten i Umeå. Vem söker ni?
– Vi vill helst ha personer som har egen erfarenhet av att förlora en anhörig i suicid. Det är det som människor som är drabbade efterfrågar, man vill möta någon som förstår. Men det är även välkommet med personer som är intresserade av att stötta ungdomar, fast då kommer vi kombinera med någon som har egen erfarenhet.

Varför har du själv engagerat dig?
– Därför att jag vet att det här fungerar när man är drabbad. Jag har upplevt det själv. Det finns en styrka i att träffa andra, dela erfarenheter och stärka varandra. Jag blev drabbad 2010 när min pappa tog sitt liv och upplevde där och då, i Örebro, att det inte fanns något stöd från samhället. Jag hittade SPES på begravningsbyrån när jag och min bror skulle välja vart folk skulle skicka pengar. Jag letade upp förbundet och började gå på träffar. Det känns bra att politikerna nu börjar förstå vilken funktion ideella krafter fyller.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.