Ordnar ny mötesplats för regnbågsfamiljer och hbtq-personer med barn

Årets Pridefestival blir startskottet för en ny form av öppna träffar för hbtq-personer och regnbågsfamiljer i Umeå.
– Det är en familjesatsning där vi vill fånga upp ett behov som finns hos våra medlemmar, berättar Tove Liliequist, en av initiativtagarna från RFSL Umeå.


På Hamnmagasinet i Umeå kommer det under hösten att arrangeras fyra träffar för regnbågsfamiljer, alltså familjer där en eller flera personer definierar sig som homosexuell, bisexuell, transperson eller queer.

Tanken är att barn ska få möjlighet att träffa andra barn som lever i olika typer av familjekonstellationer som liknar deras egen och att vuxna ska få ett tillfälle att lära känna varandra och umgås.
– För den som lever utanför normen i samhället blir det lätt väldigt mycket mamma, pappa, barn. Det är inte alltid man bor i ett område där man känner andra hbtq-personer med barn eller andra regnbågsfamiljer, säger Tove Liliequist, som även påpekar att man inte behöver vara medlem i RFSL för att besöka den nya träffpunkten – men att den ändå specifikt riktar sig till just den här gruppen.
– Det är bra att andra firar på Pride och kan känna sig delaktiga och allierade, men för oss handlar det om att göra något särskilt för just de här familjerna. Vi vet också att folk vill ha det.

Den första familjeträffen blir en slags förfest till Prideparaden, nu på lördag den 30 september. Bland aktiviteterna finns ansiktsmålning, mini-disco, tillverkning av glittriga plakat till paraden samt fika. Därefter finns möjlighet att göra gemensam sak till paraden, som startar klockan 13.00. Parallellt med familjeträffen anordnas denna gång även en föreläsning i Hamnmagasinets kafé, som riktar sig till personer som är intresserade av att bilda familj.
​– De som vill bilda familj kan ju göra det på olika sätt och ett av de sätten är assisterad befruktning. Vi kommer att ha folk från IVF-kliniken i Umeå som informerar om detta den här dagen, berättar Tove Liliequist.
Förhoppningen är att under höstens öppna träffar kunna värva fler ideella ledare för att möjliggöra en fortsättning efter årsskiftet.
– I förläggningen ska vi även försöka jobba mer med att driva familjepolitiska frågor i RFSL lokalt. Det tycker vi också är vår roll, men vi börjar i den här sociala ändan, förklarar Tove Liliequist.
Umeå pride 2017 startar nu på fredag och pågår under hela helgen med en rad olika aktiviteter.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.