Tävlingar och gemenskap lockade Sofia till kartingen

13-åriga Sofia Carlsson, Umeå AK, började med karting för två år sedan. I år kan hon titulera sig både Norrlands- och distriktsmästare.
– Det gick bättre än väntat. Med tanke på att jag körde av första tävlingen och kom på 18:e plats trodde jag inte det. Men efter det gick det bara uppåt, säger hon.


Gokartbanan ligger vid Umeås flygplats, då och då startar eller landar en enorm flygplanskropp. Intill banan har Sofia Carlsson och hennes pappa Magnus Åström parkerat sin bil och det stora kåpsläpet gapar öppet. På det står bland annat en verktygsvagn, depåtältet ligger nedmonterat och den låga karten står längst fram på släpet, under en stålkonstruktion.
– På den stod den andra karten, förklarar Magnus.
Den är nu såld. Sofia ska gå upp en klass. Den säsongen som nyss avslutats tävlade hon i formel mini. Nästa säsong blir det junior 125, men hon har redan hunnit köra två tävlingar med den större karten och visst märks en skillnad.
– Den trycker väldigt mycket från början, den kommer mycket snabbare upp i toppfart. Det är så man får hålla i sig, den går så mycket snabbare. Jag tycker att det är roligare ju snabbare den går, säger Sofia och ler.

EG gokart 07

Det är en gråmulen kväll. Trots att tävlingssäsongen är över så är det en förare som kör, då och då pausas det. Karten lyfts upp på en vagn och det skruvas i dess olika delar. Vi sätter oss på läktaren för att få skydd från höstvinden en stund. Sofia berättar att det är två år sedan hon började med sporten.
– Pappa hade tjatat om gokartskolan länge så jag gav den en chans. Första tanken efteråt var att jag själv ville börja köra.
Sofia spelar innebandy, fotboll och basket och tycker att det här ger henne något ytterligare.
– Det händer saker hela tiden, det är inte som i de andra sporterna att man kan vila när man sitter på bänken. Här måste man vara fokuserad hela tiden och köra tills målflaggan kommer.
Utmaningen är just det – att vara skärpt hela loppet. En tävling är uppbyggd så man först tävlar om vilken startplats man får i finalen. Det innebär flera lopp under en tävling och det gäller att behålla koncentrationen.
– Det hinner gå både upp och ner under en dag, säger Magnus.
Under årets säsong har det blivit tolv tävlingar. För Sofia är det både själva tävlingsbiten och det sociala som lockar.
– Det är jätteroligt att tävla, min tävlingsinstinkt går igång, nu ska jag köra ordentligt. Jag tycker det är roligt att vinna.
Eftersom hon tävlar i Norrlandslänen så har det inneburit nya vänner från bland annat Örnsköldsvik, Lycksele och Luleå. Just den biten är oerhört viktig och hon har tillsammans med en kompis från Örnsköldsvik redan börjat göra upp planer för nästa år.

EG Sofia Karlsson 01

Likt övriga sporter så är juli en rätt fredad månad när det gäller tävlingar. Men visst blir det många och långa resor. För Magnus innebär Sofias sport många timmars fixande med karten.
– Det blir ganska mycket. Under tävlingar kan det bli från morgon till kväll.
Nu är det dags för Sofia att köra. Det blåser ännu kallare nu och det har börjat regna lite. Magnus och Sofia lyfter ner karten från släpet upp på en vagn. Sofia går till bilen och tar fram overall, hjälm, rygg- och nackskydd.
Sedan kontrollerar hon lufttrycket i däcken innan de rullar vagnen med karten till banan. Den startar dock inte så de lyfter upp den på vagnen och felsökningen startar.
Då får vi ett konkret exempel på den gemenskap och hjälpsamhet som råder i kartingvärlden, som de tidigare berättat om. Det sällskap som redan tränat klart kommer med ett torrt tändstift, tips och råd. Men det vill sig ändå inte. Att tålamod och enträgenhet är ett måste i den här sporten framgår tydligt. Varken Sofia eller Magnus ger sig och tillslut startar karten.
Nu har regnet och vinden tilltagit och det sprutar vatten om däcken när Sofia kör iväg i hög fart.
Nästa säsong väntar som sagt en ny klass med en ny kart. Sofia har en krass syn på förväntningarna då.
– Jag kan inte säga att det går lika bra som i år. Det beror bland annat på vilka som går upp ytterligare en klass.
När det gäller målsättningen på sikt så andas den lika stor realism.
– Mitt mål med karting är att köra så länge som det är möjligt och som tiden räcker till. Sedan får vi se om det någon gång blir så jag byter till en annan motorsport.
Elisabeth Glaas
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.