Unga oroliga för framtida boende

Dagens låga ränta kommer inte att vara för evigt.
Samtidigt visar en ny undersökning att sex av tio unga med bolån har dålig kunskap om hur deras boendekostnad påverkas om räntan stiger.
– Det är oroväckande att man inte skaffat sig den här kollen, samtidigt som många oroar sig för sitt framtida boende, säger Jimmy Lindström, som utbildar ungdomar i Norrland i privatekonomi.


Riksbanken har flaggat för en höjning av styrräntan under mitten av nästa år, men det finns risk att en höjning kan komma tidigare än så. Dagens styrränta på minus 0,5 procent är rekordlåg och eftersom bolåneräntorna legat lågt under en längre tid är kunskapen om vad som är en normal nivå bristfällig hos många. Enligt en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Swedbank och Sparbankerna saknar vart tredje hushåll med bolån helt eller delvis kunskap om hur boendekostnaderna påverkas om räntan stiger med två procentenheter.
Nästan hälften av unga mellan 20 och 29 år vet inte alls vilken nivå en normal bolåneränta brukar ligga på.  
– Det har varit låga räntor onormalt länge. Om man har det så att ekonomin precis går runt i dag kommer man att måsta göra omställningar om ränteläget börjar stiga, säger Jimmy Lindström, på Swedbank i Umeå.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka jobbar han heltid med projektet Ung ekonomi och har rest runt i stora delar av Norrland för att prata med gymnasieelever och niondeklassare om privatekonomi. Det handlar bland annat om att få dem att förstå att de kan påverka sina liv genom att göra kloka ekonomiska val.
– När det gäller kunskapen om hur räntor fungerar är det väldigt splittrat. På vissa ställen har man stenkoll, men samtidigt vet många inte om vi har höga eller låga räntor i dag.
Enligt Sifo-undersökningen är över 60 procent av de unga mellan 20 och 29 år oroliga för sitt framtida boende och den här oron finns även hos de tonåringar som Jimmy Lindström möter.
– De är oroliga för hur de ska komma in på bostadsmarknaden. Priserna här i Umeå är väldigt höga och det finns en klar oro för hur man ska ha råda att köpa en bostad, samtidigt som de bör se till att ställa sig kö för att ha möjlighet att få en hyresrätt, säger Jimmy Lindström, som tror att ökad kunskap om hur privatekonomi fungerar minskar oro för framtiden.
– De som väldigt tidigt får ta hand om egna pengar klarar sig bättre senare i livet. De som får pengar vid behov klarar sig mycket sämre.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Läs mer: Tufft vid det oförutsedda