Elsa ser fram emot att göra debut i Toughest

På lördag arrangeras hinderbaneloppet Toughest för fjärde året i Umeå.
Elsa Sörman Paulsson, som utövar street workout, ska delta i loppet för första gången.
– Jag ser det som en rolig grej, säger hon.


Det var efter att hon skadat foten i en snowboardolycka som Elsa Sörman Paulsson sökte sig till gymmet för rehabträning. I dag, tre år senare, följer 10 000 personer Elsas träning på Instagram. Hon håller fortfarande på med traditionell styrketräning, men också street workout som främst utövas utomhus med sin egna kroppsvikt som motstånd. På kontot @elsypelsy lägger Elsa ut filmklipp där hon utför en slags ninjaliknande träning, hängandes i stänger eller balkar.
– Jag har alltid tyckt om att stå på händer och det är en stor del i street workout. Det är inte så stort i Umeå så jag började följa folk på Instagram som håller på med det och kände att det var min grej. Men det är svårt att lära sig vissa specifika grejer själv, säger Elsa.

I våras anmälde Elsa sig till ett mindre hinderbanelopp trots att hon var osäker på om det skulle gå att springa med sin skadade fot. Det visade sig fungera bra och nu är hon för första gången anmäld till Toughest som hålls i Umeå på lördag.
– Eftersom jag aldrig kört någon gång förut är det svårt att säga vad jag siktar på tidsmässigt, jag vet ju inte exakt hur hindren är och om det är lång kö till dem. Men jag ser det inte riktigt som en tävling, utan mer som en rolig grej.
Toughest är inte Elsas enda fysiska utmaning i höst, om drygt två veckor tävlar hon i fitness five-SM i Västerås. Fitness five omfattar moment: Benböj, bänkpress, chins, marklyft och dips. Elsa kvalade in på SM genom en tävling på Boxen i juni, men hon fick veta att hon tagit sig vidare först för en månad sedan.
– I sommar har jag bara tränat street workout, men det känns ändå bra inför SM. Man får mycket överkroppsstyrka i street work-
out så det som har varit tyngst att komma tillbaka till är knäböjen. Men det går ändå fort eftersom jag är stark i bålen.
I Elsas klass på SM tävlar fem personer. Hon är rankad fyra.
– Det skulle vara roligt att placera sig. Jag vågar inte hoppas på för mycket, men jag ska göra mitt bästa.

Inför Toughest och fitness five-SM tränar Elsa i princip dagligen och varvar mellan löpning, de fem styrkeövningarna och hinderbaneteknik såsom repklättring. Fastän hon tränar mycket året om är det här första gången hon lagt upp ett träningsschema – för att det inte ska bli för mycket träning.
– Vissa behöver ha tävlingar eller andra mål för att få sin träning gjord, jag behöver inte det för jag tycker det är så kul. Jag ser inte träningen som en transport till något annat.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.